Утвърждават Склаве като „Родната земя на Спартак”

снимка: infomreja.bg, архив

С проект на стойност 50 хил. лева община Сандански ще възстанови древния панаир в с. Склаве. Ще бъдат направени римски възстановки, свързани с местните легенди за тракиеца Спартак с цел популяризиране на местния фолклор и културно наследство за нуждите на туризма.

Целите, залегнали в проекта, са разширяване на туризма от град Сандански към малките населени места в общината. Туристите и местните ще се запознаят отблизо със събития, провели се в древната антична епоха, поднесени по атрактивен и автентичен начин.

Село Склаве е известно  като рождено място на тракиеца Спартак и като място, където са били продавани роби, включително и самият Спартак за гладиатор. Чрез проектното предложение ще бъде осъществена възстановка на римски пазар на роби, възстановка на гладиаторска тренировка, възстановка на Римски пазар, предлагащ Тракийски и Римски кулинарии и различни фолклорни прояви. Ще бъде създадена и малка експозиция за Спартак с макети, костюми и етнографски кът.

С реализацията на проекта ще се популяризира и запази културно-историческия туризъм в с. Склаве, ще се привлекат туристи и същевременно ще се подпомогне развитието на различни типове бизнес  с туристическа насоченост.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK