Установиха незаконен добив на въглища в Бобов дол

Снимки: Министерство на енергетиката

След постъпил сигнал от гражданин на Бобов дол в Министерството на енергетиката, заместник-министър Жечо Станков разпореди незабавна проверка на място.

Още същия ден експертен състав на енергийното ведомство, съвместно с местната полиция, установиха извършването на системен нерегламентиран добив на въглища от групи физически лица без предоставена концесия по Закона за подземните богатства.

Като контролиращ орган енергийното ведомство ще изготви констативен протокол, с който ще се предприемат действия за установяване географското разположение на незаконните минни изработки, както и попадането им в границите на съседна концесионна площ.

Предстои да бъдат наложени административно-наказателни актове, според действащото законодателство, на лицата, извършващи добива на подземни богатства без предоставени права.

Вчера на среща в енергийното ведомство бяха обсъдени промените в Закона за подземните богатства, които ще позволят ефективно задържане на нарушителите, а не само съставянето на актове на хора, които нямат имущество. На срещата присъстваха още областният управител на област Перник Ирена Соколова и представители на Министерския съвет, Министерството на правосъдието, Министерството на вътрешните работи и Министерството на икономиката.

Като втора стъпка след изготвянето на промените в Наказателния кодекс се обмисля чрез изменения в Закона за подземните богатства да бъде въведен начин за проследяване на продаваните природни богатства чрез сертификати или персонални номера на концесионерите, или задължения към складовете, които съхраняват добитите количества, да разполагат с видеокамери с денонощен режим.

 

Снимки: Министерство на енергетиката
Снимки: Министерство на енергетиката
Снимки: Министерство на енергетиката

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK