Управителят на ОФК „Пирин” и директорът на „Кървър” обучението: Д-р Атанас Камбитов има визия за развитието на спорта

Снимки: Пресцентър ГЕРБ - Благоевград

Управителят на ОФК „Пирин” Венко Попов и техническият директор на метода „Кървър” отправиха поздрави към досегашната работа на кандидата за кмет на Благоевград от ПП ГЕРБ д-р Атанас Камбитов за развитието на спорта и футбола в Благоевград. Така започна пресконференцията, посветена на представянето на новия метод, по който ще се обучават школите на „Пирин” - Благоевград - „Кървър”. На пресконференцията присъстваха и треньорите обучители от Сърбия - Предраг Стоянович, Бранко Бужишич и Душан Радошевич, както и треньорите на „Орлетата”.

„Откакто клубът е общински благодарение на д-р Камбитов и Общински съвет - Благоевград, нещата се случват както трябва, направи се основен ремонт на Интерната, направиха се нови терени в с. Рилци, подновиха тревната настилка на стадион „Христо Ботев“, а сега вече се надгражда и с нова методика на обучение за игра, която ще ни изведе до световни величини на сцената с  майсторски футболисти. Ще бъдем конкурентни на западните отбор, а те ще могат да ползват от нашите играчи, затова не случайно сме подписали договор с „Кървър” методиката. Лицензираната фирма е от Сърбия”, каза управителят на ОФК „Пирин”  Венко Попов, който отправи специални благодарности на кандидатът за втори кметски мандат д-р Атанас Камбитов.

„Преди да представя методиката и нейната специфика, искам да благодаря на кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов, защото има визия за развитието на спорта, особено за футбола в Благоевград. Също и на „Пирин”, който е известен в света като клубът развил Димитър Бербатов. Сега, днес, а  и в бъдеще искаме да помогнем на клуба с „Кървър” метода на обучение да развие повече футболисти като Бербатов”, каза техническият директор на „Кървър” обучението Ренато Пърша.

Той обясни, че основната цел на метода е развитието на индивидуалните качества на играчите. Методът носи името на холандския треньор Вил Кървър, известен е като "Алберт Айнщайн на футбола”, който започва да го развива през 70-те години на миналия век. По този метод тренират едни от най- големите отбори в света. „Имаме препоръки от ФИФА и УЕФА”, уточни още Ренато Пърша и изреди и големия брой футболни федарации, с които си сътрудничи „Coerver Coaching” - Германия, Англия, Франция, Австрия, Япония, както и с големи клубове в целия свят.

„Преди няколко години имах възможност да се запозная с „Кървър” методологията и бях силно впечатлен от начина на работа и още по- голямо впечатление ми направи философията. „Алберт Айнщайн” на футбола, както наричат създателя на методологията- да, но основната философия на Кървър е, че таланта го има, но много от уменията и знанията могат да се придобият, ако се преподава академично. Крайно време е всички да разберем, че футболът не е само занаят, а и наука. Трябва да си признаем, че в България изоставаме в тази посока. Бях впечатлен от резултатите, погледнете Хърватия и Сърбия колко млади таланти създават. Погледнете трансферите.

Още преди „Пирин” да стане общински, идеята беше този метод да се приложи.

Направихме основен ремонт на Интерната, в с.Рилци направихме игрища, съвсем целенасочено в Зелен дол ще има 3 или 4 стадиона, според терена, с лекоатлетически писти, със съблекалните и минералната вода, така че в действителност спортната база да е много добра. В момента залагаме стадион „Хр.Ботев“ да бъде реконструиран, така че да отговаря на всички изисквания. Това е работа на Общината, другото е работа на треньорите. За да може да се приложи на 100 %  тази методология, едно нещо не се каза- трябва да има база. Базата е едно от основните неща. Децата ги имаме , 440 са в момента в двете школи, талантите ги имаме. Правейки базата, имайки „Пирин” в „А” група. А ако помните, целта ни беше не непременно челното място, а да създаване таланти и да ги трансферираме, както „Цървена звезда”.  Това дете, което тренира по тази методология, където и да отиде в тези отбори, които прилагат методологията, то все едно си отива вкъщи. Това е все едно знаеш английски, оправяш се навсякъде. Пожелавам не само един Бербатов, а много да излязат. Това ни е идеята, това работим и се надявам, съм сигурен, че ще имаме успех. Много е важно и треньорите да поемете нещата. Трябва да има постоянство. Дай Боже да победим „Берое” и това е много важно за самочувствие. Успех!“, пожела на обучителите и треньорите кандидатът за втори кметски мандат д-р Атанас Камбитов.

След края на пресконференцията, треньорите от Благоевград останаха за лекция от новата методология.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK