УНИКАЛНА КОЛЕКЦИЯ: Мъж от Силистра има над 800 кутии от стари марки цигари

Снимка: Infomreja.bg

Най-старата от тях е на 120 години

Мъж от Силистра събра историята на тютюневата индустрия в колекция български цигари. Сбирката е може би най-голямата в България.

Над 800 кутии от началото на миналия век до демократичните промени през 1989 година са грижливо събирани и подреждани от Димитър вече седем десетилетия. Най-старата кутия, която притежава, е на 120 години, на шуменската марка „Токалиев и Леви” и е изключителна рядкост.

Повечето кутии в колекцията му са от царско време, но има и от социализма. Прекарва часове наред всеки ден в специлизирани сайтове в търсене на находки. Перлата в сбирката на силистренеца е кутия от бакелит.

„Тя е на фабрика „Орел” АД от Русе и е изключителна рядкост от гледна точка на това, че е изработена от бакелит. Не съм виждал от нито един друг производител подобни”, обясни Димитър Георгиев.

Колекцията се пази на тъмно и в кашони, защото в част от кутиите има цигари и тютюн. За да я показва на изложби е подготвил специални табла. Случайни зрители на колекцията стават клиентите в сервиза за гуми, в който Димитър работи. /nova.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK