Уникална етнографска изложба „Откровеност в багри и форми“ откриха в джамия "Ахмед бей"

снимки: infomreja.bg

Уникална етнографска изложба, дарена от сестрите Христина и Мила Милчеви, беше открита в джамия „Ахмед бей“ в Кюстендил.

На събитието присъстваха десетки кюстендилци, сред които и наследникът на дарителките, техният син и племенник Асен Милчев.

Изложбата бе представена от директора на Регионалния исторически музей Валентин Дебочички.

Дарението включва 1130 предмета.

Христина и Мила Милчеви са потомки на стар род от Босилеград, Западните покрайнини.

Христина Милчева е родена в Кюстендил. Завършва държавни и правни науки в  Софийския университет „Свети Климент Охридски”, но посвещава живота си на словото. Работи като журналист на свободна практика и осъществява за първи път в практиката на българското радиоизлъчване директни репортажи от откриването на художествени изложби.

Мила Милчева е завършила Художествената академия в София. Работи преди всичко в областта на живописта и портрета. Успешното си начало обогатява в Германия, която от 1969 г. става нейна втора родина. През 1971 г. прави първата си самостоятелна изложба на немска земя.

Критиката я определя като творец, който трасира нови пътища в портретната живопис. В продължение на дълги години, тя е доцент във Volkshochschule в Мюнхен, където преподава рисуване, живопис и портрет. Член е на съюза на немските художници и името й фигурира в енциклопедията “Who is Who” на 20-те хиляди най-известни личности в Германия.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK