Унгарското правителство не е приело покана за среща с американски сенатори

Снимка: Zname.bg

Те са били в Будапеща за разговор относно членството на Швеция в НАТО

Делегация от американски сенатори от Републиканската и от Демократическата партия посети в неделя унгарската столица Будапеща и призова правителството без забавяне да одобри присъединяването на Швеция към НАТО, съобщи Асошиейтед прес.

Унгария е единствената страна от 31 членки на НАТО, която все още не е ратифицирала протокола за членството на Швеция. Унгарското правителство е подложено на засилващ се натиск да го направи, след като бави процеса вече над 18 месеца.

Гостуващите сенатори обявиха, че ще внесат в Конгреса съвместна резолюция, в която осъждат отстъплението на Унгария в сферата на демокрацията и призовават правителството на премиера Виктор Орбан да вдигне блокадата пред интеграцията на Швеция в НАТО.

„С присъединяването (на Швеция) Унгария и вашият министър-председател ще направят голяма услуга на свободолюбивите нации по цял свят“, каза сенаторът Том Тилис, републиканец от Северна Каролина, по време на пресконференция в посолството на САЩ в Будапеща.

Автори на резолюцията са Тилис и сенаторката демократка от Ню Хемпшър Джийн Шахийн. С тях в Будапеща беше и сенаторът демократ от Кънектикът Крис Мърфи.

Шахийн заяви, че е било „разочароващо“, че нито един член на унгарското правителство не е приел поканата за среща с делегацията, но че тя „се надява и е оптимист“, че шведското членство в Алианса ще бъде внесено за ратификация, когато унгарският парламент бъде свикан на 26 февруари.

По-рано този месец сенаторът Бен Кардин от Демократическата партия, който е председател на сенатската комисия по външни работи, постави въпроса за налагането на санкции срещу Унгария заради поведението ѝ по въпроса и определи Орбан като „най-ненадеждния член на НАТО“.

В проекторезолюцията, цитирана от Асошиейтед прес, се казва, че Унгария не е изпълнила ангажимента си да не бъде последната страна членка на НАТО, която ще одобри присъединяването на Швеция, и че „поставя в опасност трансатлантическата сигурност в решаващ момент за мира и стабилността в Европа“.

Унгарският премиер Виктор Орбан е казвал, че е привърженик на присъединяването на Швеция към НАТО, но и че депутатите от партията му не са убедени в това заради „явните лъжи“ от страна на шведски политици за състоянието на унгарската демокрация. В реч в събота обаче Орбан даде да се разбере, че унгарският парламент може скоро да отстъпи. „Добра новина е, че нашият спор с Швеция наближава своя край. Ние се движим към ратифициране на присъединяването на Швеция към НАТО в началото на пролетната сесия на парламента“, каза Орбан.

Проекторезолюцията на американските сенатори критикува Орбан за все по-топли връзки с Русия и Китай. В документа се отбелязва, че макар и Унгария да е отворила вратите си за украински бежанци, тя също така е „спънала и размила санкциите на Европейския съюз по отношение на Руската федерация“.

В петък унгарският външен министър Петер Сиярто каза, че приветства посещението на сенаторите, но „не си струва да се оказва натиск върху нас, защото ние сме суверенна страна“. „Радваме се, че те идват тук, защото могат сами да видят, че всичко, което четат за Унгария в либералните американски медии, е явна лъжа“, заяви Сиярто. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK