Унгарският президент хвърли оставка

Снимка: БГНЕС

Тя бе първата жена президент в историята на Унгария и най-младият държавен глава до момента.

Консервативният президент на Унгария Каталин Новак в събота подаде оставка, съобщава АП.

Това се случва на фона на общественото недоволство заради помилването през 2023 г. на мъж, осъден като съучастник в случай на сексуално насилие над деца.

Той е осъден на повече от три години затвор през 2018 г. за натиск върху жертви да оттеглят твърденията си за сексуално насилие от страна на директора на институцията. Директорът е осъден на осем години за малтретиране на най-малко 10 деца между 2004 и 2016 г.

Решението на държавния глава доведе до безпрецедентен политически скандал.

"Дадох помилване, което предизвика недоумение за много хора, каза Новак в събота. Направих грешка. Въз основа на молбата за помилване и наличната информация през април миналата година реших в полза на помилването с убеждението, че осъденият не е злоупотребявал с уязвимостта на поверените му деца. Направих грешка, защото решението за помилване и липсата на обосновка могат да породят съмнения относно нулевата толерантност към педофилията. Но тук няма и не може да има съмнение."

Оставката на Новак бе удар и за унгарската националистическа управляваща партия "Фидес", която управлява с конституционно мнозинство от 2010 г. Под ръководството на премиера Виктор Орбан, "Фидес" често беше обвинявана в разрушаване на демократичните институции и манипулиране на избирателната система и медии в своя полза.

Новак заема президентския пост от 2022 г.

Тя бе министър на семейството на Унгария до назначаването ѝ за президент. Известни са възгледите ѝ в защитата на традиционните семейни ценности и защитата на децата.

Тя бе първата жена президент в историята на Унгария и най-младият държавен глава до момента./news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK