Унгария оттегля възраженията си срещу фонд за военна помощ на Украйна

Снимка: Infomreja.bg

Това ще осигури стабилно снабдяване с оръжия на Киев

Унгария ще се откаже от възраженията си срещусъздаването на фонд за военна помощ на Украйна в размер на 5 милиарда евро, съобщава "Блумбърг".

Това би проправило пътя за споразумение, което има за цел стабилно снабдяване с оръжия на Киев, след като страните членки на ЕС решат техническите проблеми.

Будапеща заяви, че няма да попречи на постигането на консенсус насрещата на посланицине на ЕС следващата сряда, въпреки че споразумението за по-голям пакет от финансова помощ в размер на 50 милиарда евро остава непотвърдено, отбелязват хора, запознати с въпроса.

Създаването на новия фонд стана наложително, тъй като ЕС не изпълнява обещанието си да предостави на Украйна един милион артилерийски снаряда до март, а критичното финансиране от САЩ остава блокирано в Конгреса. Междувременно Русия изпреварва Запада и е получила около 1 милион снаряда от Северна Корея.

Решението ще отбележи обрат от по-рано тази седмица, когато Унгария заяви, че се противопоставя на преустройството на сегашния механизъм на ЕС, който възстановява разходите на държавите членки за оръжия, които изпращат на Украйна. Това съвпада с нарастващия натиск върху премиера Виктор Орбан да одобри присъединяването на Швеция към НАТО. Унгария е единствената страна членка на НАТО, която не е ратифицирала членството на Швеция, след като по-рано тази седмица Турция подкрепи кандидатурата на скандинавската страна.

Миналия месец Будапеща наложи вето на отделен пакет икономическа помощ от 50 милиарда евро, което принуди лидерите на страните от блока да се съберат отново след седмица в Брюксел, за да постигнат компромис с Унгария или да я заобиколят. Евентуалното споразумение зависи от условията за приемане на искането на Унгария за ежегоден преглед на споразумението за подкрепа. Орбан настоява за правото на годишно вето - нещо, което повечето страни членки отхвърлят. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK