Унгария няма да пусне Швеция в НАТО на извънредното заседание на парламента

Снимка: БТА, архив

Най-напред очаква посещение на шведския премиер в Будапеща

Кандидатурата на Швеция за членство в НАТО може да бъде ратифицирана, когато парламентът на Унгария се събере отново за нормална сесия. Това заяви парламентарната група на управляващата партия "Фидес", цитирана от "Ройтерс".

Тя уточни, че първо очаква посещение на шведския премиер в Будапеща.

Това означава, че е малко вероятно депутатите от "Фидес" да присъстват на извънредно заседание на парламента, свикано от опозицията за гласуване на ратификацията от Швеция днес, и ратификацията ще бъде допълнително отложена.

Парламентът ще заседава отново след зимната си ваканция в края на февруари.

Унгария е единствената страна членка на НАТО, която все още не е одобрила молбата на скандинавската страна за присъединяване към Алианса - процес, който изисква подкрепата на всички членове. Това влоши отношенията й със САЩ и предизвиква безпокойство сред съюзниците.

"Ако това е важен въпрос за шведите, тогава очевидно шведският министър-председател ще дойде в Будапеща", посочиха от "Фидес".

Миналата седмица унгарският външен министър Петер Сиярто отбеляза, че би било "справедливо", ако Улф Кристершон посети Будапеща преди ратификацията, така както шведският лидер също отиде и в Турция преди ратификацията от Анкара.

Премиерът Виктор Орбан поддържа по-добри отношения с Русия от други държави от ЕС и повечето членки на НАТО. Той твърди, че правителството му подкрепя присъединяването на Швеция към Алианса, но съответният законопроект остава блокиран в парламента от средата на 2022 г.

"Премиерът Орбан обеща Унгария да действа "при първа възможност". Сесията в понеделник дава възможност да се направи това", посочиха от посолството на САЩ късно в петък. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK