"Умирай лесно !?" в благоевградския театър тази вечер

Снимка: ДТ-Благоевград

Днес от 19:00 ч. на камерна сцена в Благоевградския драматичен театър отново са Игор и Иван.

След като гледат представлението на Тодор Колев и Вальо Танев в "Театър 199," Игор Дамянов и Иван Тодоров дълго време търсят текста на Мате Матишич.

В началото на 2015 година, по тяхно предложение, ръководството на театъра залага в репертоара си заглавието. Така стартират и репетициите, а успехът се отчетен още в премиерните дни.

За една година представлението е гледано от повече от 2 000 зрителя. Веднага след премиерата то бе селектирано за международните фестивали „Тара-ра-бумбия” – Благоевград 2015, Международен фестивал на изкуствата „Магията на вятъра” – Сливен и Фестивал на изкуствата „Арт Поток Царево - Хасиенда Лозенец“. След фестивалните участия, по официална покана към екипа на „Умирай лесно!?”, представлението пътува до Виница, Македония.

Хърватският текст представя съдбата на емигранта. Темата е изключително популярна – „типично балканския манталитет - да изиграеш системата и то западната система”.

 „Изключително талантлива балканска пиеса. Ние се опитахме тя да зазвучи актуална за всички балканци, за всички земи, социални и етнически групи от Балканския полуостров, защото скоро няма да се освободим от себе си, от манталитета си, от тази си тежест наречена Балкански манталитет.” Огнян Спиров, режисьор на „Умирай лесно!?”

Човек го заболява сърцето и си мисли: "Господи, каква трагедия!".

Игор Дамянов влиза и излиза от един ковчег, капризничи, че "сетният дом" не е тапициран и дори му е малко тесничък. Иван Тодоров е негов съквартирант, с когото слушат призива на правителството след войната емигрантите да се завърнат по домовете си...

Какво може да хрумне на тези гастарбайтери, запътили се към родината, но, уви, без документи?!

Представлението не се препоръчва за лица под 16 години!

УЧАСТВАТ: Игор Дамянов и Иван Тодоров

ПОСТАНОВКА – Огнян Спиров

АСИСТЕНТ - РЕЖИСЬОР – Биляна Дилкова

СЦЕНОГРАФИЯ И КОСТЮМИ

Огнян Спиров, Биляна Дилкова

МУЗИКАЛНА КАРТИНА

Лъчезар Кацарски JR, Игор Дамянов

Билети на касата на театъра или на телефон: 0879/ 52 37 29.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK