Улични кучета от Симитли ще идват на санаториум в Кюстендил

снимка: infomreja.bg

Община Кюстендил и още три общини от Югозапада ще сключат договор с кучешкия приют край Кюстендил бездомните четириноги да бъдат  кастрирани в него. Той е един от малкото подобни обекти в страната, изграден по европейските изисквания. Законът вече изисква общини, които нямат собствен ресурс да обработват уличните кучета съобразно стандартите, да сключват договор с други общини, които са изградили такива лицензирани кучкарници и там да пращат безпризорните песове. Разбира се, след извършването на необходимите процедури, кучетата-гости ще бъдат връщани обратно на своите кметове.

Приютът край кюстендилското село Радловци бе изграден преди три години в помещения,използвани преди това за военни складове. Уличните кучета се пращат там за кастрация и след като им се маркира "обичка" на ушите, удостоверяваща, че са претърпели тази процедура, се връщат обратно откъдето са взети. Това доведе до чувствително ограничаване на популацията на четириногите по кюстендилските улици. Кучетата от приюта могат да се осиновяват, от откриването му до момента осиновените най-добри приятели на човека са 250, като само през тази година 39 кучета от него са намерили свой дом.

Всеки собственик на куче може да доведе там за кастрация своя домашен любимец, което няма да му струва нито лев, ако е коректен данъкоплатец към Общината. Кметствата, които ще сключат договор с Кюстендил за обработване на бездомните им кучета, ще заплащат за услугата съответна такса, което ще им излиза по-евтино, отколкото те самите да изградят и да подържат подобен обект.
 

КОМЕНТАРИ

ro6ko20:37 - 21.10.2012
Държава , която се управлява от кучкари , никога и по никакъв начин не може да реши кучешкия проблем , камо ли други по-важни!
Хитро!12:08 - 09.08.2011
Все трябва да има някакво решение на проблеми с тези кучета!
Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK