Украйна заяви, че е освободила села на фронтовата линия

Жители на Херсон се евакуират от левия бряг на река Днепър на 9 юни след наводнението, причинено от разрушаването на стената на язовир "Каховка" Снимка: АП

До момента няма коментар от руските военни

Украинските сили заявиха вчера, че са постигнали известни териториални придобивки, а войници издигнаха синьо-жълтия флаг на страната над новоосвободеното село Благодатне, предаде ДПА.

68-а украинска бригада заяви, че малко селище на фронтовата линия в окупираната от Русия източна Донецка област е било превзето, а руски войници са били взети в плен.

Украинските военни разпространиха видео, на което се вижда издигането на украинския флаг върху полуразрушена сграда в Благодатне.

Съобщава се, че селата в Донецка област Нескучне и Макариука също са били отвоювани.

До момента няма коментар от руските военни. Но руски военни блогъри, близки до Кремъл, писаха, че Благодатне е било изоставено, защото бойците на Москва се опасявали, че могат да бъдат обкръжени.

Село Лобкове в Запорожка област също е превзето от украинците, твърдят блогъри с контакти на бойното поле.

Вече няколко дни украинските въоръжени сили извършват големи атаки в Донецка и Запорожка област, за да освободят окупираните там територии.

Руските войски са изтеглили бойни части от Херсонска област, за да подсилят контингентите в други части на фронта, например в Запорожка област и в Бахмут в Донецка област, обяви украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр в Киев.

Маляр отново каза, че Русия умишлено е разрушила язовира „Каховка“ във вторник, за да наводни Херсонска област и да я направи непроходима за украинската офанзива. Русия твърди, че украинските въоръжени сили са разрушили язовира, като са изстреляли по него ракети.

Киев съобщи вчера, че руските войски са стреляли по спасителна лодка, евакуираща цивилни в района на Херсон.

„Руснаците са страхливи терористи“, написа в „Телеграм“ Андрий Ермак, началник на кабинета на украинския президент. „Те застреляха цивилни в гръб“.

Ермак каза, че ранените са преминали през река Днепър до град Херсон, който е държан от украинските сили.

Днепър разделя контролираните от Украйна части на региона от южните райони под руска окупация.

В ранните часове на миналия вторник язовирът на реката в окупирания от Русия град Нова Каховка беше разрушен. От резервоара се изляха огромни количества вода, които наводниха напълно десетки села.

Оттогава враждуващите страни се обвиняват една друга, че са обстрелвали зоната на наводненията, а хуманитарни работници се опитват да изведат жителите на безопасно място.

Украинският военен губернатор на района Олександър Прокудин каза, че 74-годишен мъж е получил смъртоносни огнестрелни рани, докато се опитвал да защити жена с тялото си.

Министерството на вътрешните работи в Киев съобщи, че на лодката е имало 21 души, които са се опитвали да се спасят, и публикува снимки на спасените.

Хиляди хора са спасени от двете страни на реката. Тридесет и пет души все още се смятат за изчезнали в района на Херсон, включително седем деца, а десетки хора се лекуват в болница. Загинали са 14 души.

Водите вече започнаха да спадат. Според Прокудин наводнената площ е намаляла от 139 на 77,8 квадратни километра. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK