Украйна удари руски кораб с изцяло подводен дрон край Севастопол

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Руският Черноморски флот не коментира съобщенията за нападение срещу кораби

Провоенният руски телеграм канал "Рибар" потвърждава за украинска атака срещу руски кораб и изпратен да го спасява влекач, напускащи Севастополския залив. Според информацията това се е случило в петък сутринта, като е бил ударен патрулният кораб "Павел Державин" проект 22160, съобщава Руската служба на Би Би Си.

"За съжаление корабът получи повреда в рулевата група. За оказване на помощ към "Державин" е изпратен влекач, който също е атакуван от врага. Корабите останаха на вода, но степента на щетите не е известна. Любопитното в тази ситуация е, че епицентърът на взрива е бил под водата. Това може да означава използването на напълно потопяеми безпилотни атакуващи дронове. Това обяснява липсата на съпротива от страна на екипажа на кораба (те не са го видели), както и преминаването на морски дронове през боновите заграждения. Освен това украинските въоръжени сили вече разполагат с дронове от този тип", пише "Рибар".

Източници в СБУ също съобщават за атака срещу руски кораби, но дават малко по-различна информация. Според тях носителят на крилати ракети, корабът от проект 21631 Буян-М, е бил атакуван в петък, а атаката срещу "Павел Державин" е извършена два дни по-рано.

Източници от украинското разузнаване все още не разкриват подробности, но добавят, че операцията е проведена съвместно с украинския флот, като и двата кораба са били ударени от дронове Sea Baby с експериментално оръжие.

Ракетите от типа "Калибър" могат да бъдат въоръжени както с малки ракетни кораби от проект 21631, така и от патрулни кораби от проект 22160.

Руският Черноморски флот не коментира съобщенията за нападение срещу кораби, заявявайки само, че се провеждат планирани учения за противоминна и противодиверсионна защита във външния рейд на Севастополския залив. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK