Украйна съобщи за мащабна руска ракетна атака

Снимка: ЕПА

Русия засили ракетните атаки срещу Украйна през последните седмици

Серия от взривове са чути в украинската столица Киев днес сутринта, съобщиха очевидци за Ройтерс, докато местните власти в Северна, Източна и Централна Украйна информираха за ракетни удари.

Русия засили ракетните атаки срещу Украйна през последните седмици, след като обвини Киев за експлозия, която нанесе щети на Кримския мост.

Над Киев може да бъде видян дим след над 10 експлозии, в части от града е спрял токът, както и мобилните комуникации. Проблеми има и с водоснабдяването.

Кореспондент на "Файненшъл таймс" и други очевидци в украинската столица са чули близо дузина гърмежи, като информации в социалните медии предполагат, че се издигат стълбове с дим в или близо до града.

"В резултат на удари по критични инфраструктурни съоръжения част от столицата остана без електричество", посочи в Telegram кметът на Киев Виталий Кличко в публикация в Telegram и добави: "В някои райони няма водоснабдяване".

Впоследствие украинската армия съобщи, че страната е станала сутринта мишена на над 50 крилати ракети от Русия, което е довело до спиране на тока в няколко региона.

"Около 7 часа сутринта на 31 октомври руските окупатори предприеха няколко вълни на ракетни атаки срещу критична инфраструктура в Украйна", съобщиха военните в Телеграм. Ракетите 50 X-101/X-555 са били изстреляни от Русия, допълват те.

Олексий Кулеба, губернатор на Киевска област, каза, че "въздушната отбрана е сработила", сваляйки приближаващите ракети, но не е ясно колко от тях са били прихванати.

Според украинското онлайн издание Strana.ua съветникът на ръководителя на вътрешното министерство Антон Герашченко е заявил, че няколко въздушни атаки са регистрирани във Вишгород, разположен в северните предградия на столицата.

Ихор Терехов, кмет на Харков, заяви, че градът е бил ударен от две ракети. Тяхна мишена е "критичен инфраструктурен обект". За взривове се съобщава и в Запорожие и Черкаси.

"Русия продължава войната срещу граждански обекти", написа в Телеграм Андрий Ермак, началник на кабинета на президента Володимир Зеленски.

"Руските терористи отново предприеха масирана атака срещу електрически инсталации в редица украински региони", каза на свой ред заместник-ръководителят на кабинета на президента на Украйна Кирило Тимошенко.

"Поредна партида руски ракети удря критичната инфраструктура на Украйна. Вместо да се бие на бойното поле, Русия се бие с цивилни“, заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба и добави:

"Не оправдавайте тези атаки, като ги наричате "отговор". Русия прави това, защото все още разполага с ракети и желание да убива украинци", предаде Ройтерс.

Говорителят на външното министерство Олег Николенко пък каза, че ракети са ударили енергийна инфраструктура в Киев и други градове, причинявайки прекъсвания на електричеството и водоснабдяването.

"Русия не се интересува от мирни преговори, нито от глобална продоволствена сигурност. Единствената цел на Путин е смърт и унищожение", каза още той.

Ударите в понеделник идват, след като през уикенда Москва се оттегли от подкрепеното от ООН споразумение, което сложи край на руската блокада на украинския износ на зърно и храни, наложена, когато Русия започна инвазията си.

Длъжностни лица от ООН, Украйна и Турция, които също посредничиха в споразумението, обаче предположиха снощи, че износът на украинско зърно ще продължи.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK