Украйна разследва измама със снаряди за 40 милиона долара

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Кражбата е от покупка на снаряди

Бивши и настоящи ръководители на отдели на Министерството на отбраната на Украйна, мениджърите на компанията "Лвовски Арсенал" и представител на чуждестранна компания бяха обявени в събота за подозрение в опит за кражба на 1,5 милиарда гривни (около 40 милиона долара) от покупка на снаряди, информира Руската служба на Би Би Си.

Според Службата за сигурност на Украйна (СБУ), без да назовава имена, петима обвиняеми по делото са заподозрени по алинея 5 на чл. 191 от Наказателния кодекс на Украйна (присвояване, присвояване на имущество или присвояване чрез злоупотреба със служебно положение, извършено от организирана група). "Престъпниците се опитаха да откраднат почти 1,5 милиарда гривни бюджетни средства от закупуването на 100 хиляди минометни снаряда за въоръжените сили на Украйна", цитира Интерфакс-Украйна изявлението на СБУ.

Заподозрените са бивши и настоящи ръководители на отдела за военно-техническа политика на Министерството на отбраната, ръководителят и търговският директор на "Лвовски арсенал", както и представител на неназована чуждестранна търговска структура. СБУ задържа един от обвиняемите при опит да напусне Украйна и той вече се намира в ареста, уточнява "Украинская правда".

Според разследването през август 2022 г., тоест когато войната вече е била в разгара си, служители са сключили договор с "Лвовски арсенал" за закупуване на партида артилерийски снаряди. След като получило парите, ръководството на компанията прехвърлило част от средствата по сметката на чуждестранна компания, която трябваше да достави поръчаните боеприпаси в Украйна.

Компанията не е изпратила нито един снаряд, а е прехвърлила получените средства по сметки на свързана структура на Балканите, цитира "Украинская правда" данните от разследването. Останалата част от сумата останала по сметки в една от украинските банки.

По-рано тази седмица апелативният съд потвърди решението за възстановяване на 1,5 милиарда гривни от "Лвовски арсенал" в полза на украинското министерство на отбраната.

"Украинская правда" е писала в свое разследване през юли миналата година, че Министерството на отбраната е сключило договор с малко известната компания "Лвовски Арсенал". Олексий Резников, който заемаше поста министър на отбраната през 2022 г., според изданието, е допуснал авансово плащане по договора (почти 100% от сумата на сделката), но украинските военни не са получили нито един снаряд по този договор.

Припомняме, че министър Резников беше освободен от поста му именно заради информация за злоупотреби във ведомството му с храна и дрехи за армията, но не му бяха повдигнати обвинения. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK