Украйна: Преговорната позиция на Русия се смекчи, искания отпаднали

Източник: Туитър

Това е заявил Михаил Подоляк в интерю за полси медии

Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна и участник в преките преговори с Русия, казва, че позицията на Москва в преговорите с Украйна "се е смекчила". Той е заявил това в интервю за полските медии, а думите му цитира УНИАН.

"Мога да кажа, че напоследък руската делегация омекна рязко. Сега те преценяват света около себе си по-обективно и се държат много коректно. Няма я грубостта, присъща на руските власти. Разбира се, светогледът им е изкривен от собствената им пропаганда," казва той.

Освен това Подоляк добавя, че "първоначално Русия дойде с много искания, повечето от които вече не се разглеждат", има и много по-добро разбиране на всички огневи точки.

Той припомня, че Русия е нахлула пълномащабно в Украйна, за да постави ултиматум. "Отидох на първите преговори с такава нагласа. Те са напълно наясно с трудностите, в които се намират. Целият свят видя, че втората най-мощна армия е принудена да поиска помощ от Китай, Беларус, Казахстан и Киргизстан, защото се натъкна на съпротива от Украйна, която, между другото, никога не е била военна държава. Този мит за силата на Русия и уважението, което заслужава, внимателно култивиран на Запад, току-що рухна", каза Подоляк.

Според него е очевидно, че в тази ситуация Украйна не се съгласява с "алчни компромиси", които по някакъв начин биха попречили на украинските интереси. Украинското общество не би било доволно от това решение: "Хората загиват на бойното поле, а ние да се вслушаме в претенциите на Руската федерация", добави той.

Подоляк отбеляза, че Украйна е решена да се бори до края на силите си. "Сега в много области украинската армия е тази, която е започнала контраофанзива", подчерта той.

Той също така разказва как изглежда преговорният процес с Руската федерация.

Сега преговорите се провеждат дистанционно, тъй като срещите лице в лице отнемат много време. Работи се дистанционно, по сигурни затворени канали. Освен основните преговарящи, има много подгрупи, които работят заедно за решаване на конкретни проблеми. Това са хуманитарни, икономически и правни въпроси. "За нас е много важно подписаното споразумение да не противоречи на международните договори или на конституциите на Украйна и Русия", подчерта Подоляк.

Както съобщи УНИАН, днес, 17 март, Подоляк предположи, че ще отнеме от няколко дни до седмица и половина, за да се постигне съгласие по спорните въпроси при разработването на мирно споразумение между Украйна и Русия.

Един от ключовите аспекти на мирното споразумение, в чието разработване косвено участват и нашите партньори, включително Полша, е незабавното прекратяване на огъня и незабавното изтегляне на руските войски от териториите на Украйна по конкретен, правно проверим план. Освен това чужди държави ще гарантират изпълнението на условията и сигурността на Украйна в бъдеще. Това ще бъде документ, който подробно описва какво да се прави в случай на повторна руска агресия - иновативна формула, която може да послужи в основата на създаването на напълно нова система за сигурност в Европа.

По рано президентът на Украйна Володимир Зеленски посочи приоритетите, които страната отстоява при преговорите с Русия - спиране на войната, възстановяване на териториалната цялост, гаранции за сигурност, съобщи Укринформ.

Също така стана ясно, че украинската страна е отхвърлила настояването на Кремъл да приеме неутрален статут по модела на Австрия и Швеция.

Киев напомня, че страната вече е обявявала неутралитет и статут на необвързана през 2010 г., а четири години по-късно Русия анексира Крим и инспирира създаването на ДНР и ЛНР от сепаратистите в Донбас. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK

//