Украйна към съюзниците: Снарядите свършиха

Снимка: news.bg

Страната се нуждаела от поне 200 000 снаряда калибър 155 mm месечно

Украинският министър на отбраната Рустем Умеров съобщи на европейските си съюзници, че украинската армия вече изстрелва три пъти по-малко артилерийски снаряди от руската армия.

Агенция "Блумбърг" уточни, че Умеров е написал това в писмо до европейските министри на отбраната тази седмица. В писмото се казва, че украинската армия сега може да изразходва около 2000 снаряда по цялата 1500-километрова фронтова линия.

Умеров настоява съюзниците да действат по-бързо, за да осигурят на Украйна боеприпаси и да ѝ позволят поне да се изравни с врага.

Миналата година Европейският съюз си постави за цел да произведе един милион снаряда за Украйна до пролетта, но сега признава, че няма да изпълни тази цел до март, дори и наполовина.

Тази седмица министрите на отбраната на ЕС обявиха, че до края на тази година съвместно ще бъдат произведени един милион снаряда, като се планира производството да се удвои през следващата година.

В писмото на Умеров се казва, че Украйна се нуждае от поне 200 000 снаряда калибър 155 mm месечно - т.е. 2,4 милиона за годината.

Според европейските оценки Русия може да произведе два пъти повече снаряди сама, а освен това Северна Корея ѝ е предоставила един милион снаряда. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK