Украинските служби потискали желанието за евакуация към Русия

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Русия създавала всички необходими условия за мирен и безопасен живот в освободените територии в Украйна

96 души, включително 20 деца, са били евакуирани от Мариупол и предградията му в Безименное, съобщи щабът на териториалната отбрана на Донецката народна република.

В момента те се намират в пункт за евакуация, който е разположен от Министерството на извънредните ситуации на ДНР, се казва в съобщение на щаба в Telegram, цитирано от държавната руска агенция Новости, която отбелязва и че в периода от 5 до 13 март 863 души са били евакуирани в центъра за помощ.

Тази нощ руските агенции разпространиха отново информация от брифинга на началника на Националния център за управление на отбраната на Руската федерация генерал-полковник Михаил Мизинцев, който се проведе в четвъртък. На него бе обявено, че Русия създава всички необходими условия за мирен и безопасен живот в освободените територии в Украйна.

"Руската страна създава всички необходими условия за мирен и безопасен живот в освободените територии, а на населението се осигурява безпрепятствен достъп до хуманитарна помощ", заяви Мизинцев. Функционират повече от 9500 центъра за временно настаняване, събрана е над 17 000 тона хуманитарна помощ, като в Украйна вече са доставени 1935 тона. Цивилното население в освободените райони е получило 264 тона хуманитарни доставки, лекарства и храни.

Също така тази нощ руските агенции разпространиха информацията, че службите за сигурност на Украйна масово проверяват и сплашват местните жители по места, като така пречат на желанието им да се евакуират в Русия. Според военния, след като руската страна е започнала да оповестява статистически данни за желаещите да се евакуират в Русия, на СБУ е било наредено "денонощно да идентифицира всички обаждания" и "да извършва задържания и арести, обиски и разпити".

Затова и, по думите на Мизинцев, те са принудени да посъветват хората да изтрият всякаква информация от телефоните си, която да насочва към връзки към руските служби за евакуация.

"Сега сме принудени да инструктираме всички, които се свързват с нас, незабавно да унищожат всички възможни контакти, изходящи обаждания и съобщения, които могат да позволят дори най-малкото подозрение, че общуват с нашия координационен щаб, както и с други организации и агенции на Руската федерация", обясни генералът. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK

//