"Украинская правда": Зеленски общува с командирите зад гърба на Залужни

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Възможен е конфликт между президента и началника на Генералния щаб Валерий Залужни

Украинският президент Володимир Зеленски общува с някои командири на въоръжените сили на Украйна, заобикаляйки началника на Генералния щаб Валерий Залужни, което не позволява на Залужни да командва цялата армия, твърдят източници на "Украинская правда".

Изданието публикува статията "Война срещу политиката. Какво всъщност се случва между Зеленски и Залужни" в развитие на темата за възможен конфликт между президента и главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна, която се развива от началото на ноември. Зеленски и кабинетът му отричат ​​наличието на конфликт.

"Виждате ли, понякога се създава впечатлението, че Зеленски има два вида въоръжени сили: "добрите", които се командват от (командващия Източната група въоръжени сили на украинските въоръжени сили Александър) Сирски и други фаворити, и "лошите", които са подчинени на Залужни. Това силно демотивира началника на Генщаба и, най-важното, пречи на командването на цялата армия", казва един от събеседниците на изданието.

Според източници на "Украинска правда", Зеленски е създал "паралелни пътища" за комуникация с командири на различни родове войски, заобикаляйки Залужни.

Директният контакт с командирите ускорява работата на Зеленски, но дестабилизира работата на шефа на Генералния щаб, който научава част от информацията от формалните си подчинени "само в щаба, ако изобщо я получава", твърди изданието. . От президентството все още не са коментирали публикацията.

Като пример за разногласия авторите на статията посочиха уволнението на военни комисари, което може да доведе до нарушаване на мобилизационните планове, и уволнението на няколко командири. Уволнението им внася нестабилност в командния вертикал, пише изданието.

В началото на ноември Залужни от страниците на списание Economist заяви, че войната е в застой. Зеленски публично изрази несъгласие с него. По-късно, в интервю за британския таблоид Sun, президентът на Украйна каза, че военните, които ще се занимават с политика, не трябва да "се занимават с война".

В края на ноември Economist публикува нова статия за конфронтацията между политическото и военното ръководство на Украйна, която според изданието започва да се разраства на фона на закъсалото контранастъпление. Според публикацията отношенията между Зеленски и Залужни се оценяват от близки до "ужасни". /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK