Украинците: България ни дава МиГ-29 и Су-25. МО: Не е обсъждано предоставяне на самолети

Снимка: istock

Според публикацията се очаква България да предостави на Украйна 16 изтребители

Нашите партньори ще ни предоставят изтребители МиГ-29 и Су-25, съобщава Командването на сухопътните войски на Украйна на страницата си във „Фейсбук“.

Според публикацията се очаква България да предостави на Украйна 16 изтребители МиГ-29 и 14 Су-25. Полша ще се включи с 28 броя МиГ-29, а Словакия – с 12.

Ако трябва те ще бъдат базирани на полска територия и оттам ще бъдат ползвани от украински пилоти, пише в съобщението.

Публикацията на украинското командване обаче влиза в противоречие с вчерашното изявление на българския премиер Кирил Петков, според когото „Не сме поели никакви ангажименти да изпращаме български самолети в Украйна“.

В събота председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви, че за пръв път в историята ЕС ще достави военно оборудване на държава, която е под нападение.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел пък съобщи, че Украйна е поискала изтребители от държавите членки.

Според експерти Украйна може в настоящият момент да използва само съветски изтребители, защото няма обучени пилоти и логистика за самолети западно производство. А съветски изтребители в ЕС имат само бившите соц държави, сред които и България.

В Министерството на отбраната не е обсъждан въпрос за предоставяне на бойни самолети на Украйна. Това казаха за БТА от МО, потърсени за коментар. Оттам потвърдиха, че България ще предостави военно-логистична помощ. 

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел каза след извънредно онлайн заседание на европейските външни министри на 27 февруари, че Украйна е поискала и ще получи от държави от ЕС изтребители, каквито украинските военни летци могат да използват.

Вчера в Министерския съвет премиерът Кирил Петков каза, че България не е поемала ангажимент за доставка на военна техника в Украйна, както и за изпращане на самолети.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK