Удължиха примирието между Израел и Хамас с два дни

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Осъществена е поредната размяна на израелски заложници и палестински затворници

4-дневното прекратяване на огъня във войната между Израел и палестинската групировка Хамас в Ивицата Газа беше удължено с два дни. Осъществена беше поредната размяна на израелски заложници и палестински затворници,съобщава БНР.

От Вашингтон и Брюксел приветстваха удължаването на примирието, което дава възможност и за облекчаване на тежката хуманитарна ситуация в Газа.

Поредните 11 заложници, сред тях тригодишни близначки, вече са на израелска територия, потвърди военен говорител и допълни:

"Ще спасим нашите заложници на всяка цена. Това е наш дълг и отговорност. За това се бием и ще продължим, докато всички заложници се върнат у дома", ангажира се израелският представител.

Броят на завърналите се заложници вече е 51.

По-късно Израел пусна от затвора 3 жени и 30 непълнолетни палестинци. Израел одобри включването на нови 50 палестински затворнички в списъка на тези, които ще бъдат освободени, в замяна на още израелски заложници. Правителството е получило списък на държаните в плен в Газа, които се очаква днес да бъдат пуснати съгласно новите договорености.

Съединените щати приветстваха удължаването на примирието.

Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби информира, че през следващите два дни ще бъдат освободени 20 жени и деца, отвлечени от Хамас при рейда в Южен Израел на 7 октомври.

Президентът Джо Байдън заяви, че спирането на огъня е дало възможност за доставяне на по-голямо количество хуманитарна помощ на цивилните в Ивицата Газа.

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен също приветства удължаването на примирието и призова групировката Хамас да освободи всички заложници.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK