Удостоиха княгиня Мария Луиза с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на АУБ

снимки: infomreja.bg

Княгиня Мария Луиза бе удостоена с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Американския университет в България по време на официалната церемония по връчване дипломите на абсолвентите от 18-ия випуск на висшето училище. Церемонията уважи и нейният брат и бивш премиер Симеон Сакскобургготски. Той пристигна петнайсетина минути по-рано за тържеството, което и тази година се проведе на специално изградената сцена на пл. "Георги Измирлиев" в Благоевград.

"От сърце благодаря за титлата на АУБ. Това, което преди 21 години беше мечта, днес е най-добрият университет на Балканите. Постигнатото в този университет показва, че когато има воля и желание, има и начин да го реализираш", каза княгиня Мария Луиза, която е член на Университетския съвет на АУБ.

Гост на церемонията по дипломиране на абсолвентите бе и министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. От трибуната той припомни годините, когато с настоящия ректор на университета Дейвид Хюуайлър се запознали в университета в Краков.

Игнатов подчерта, че възпитаниците на АУБ винаги се реализират успешно у нас и в чужбина и похвали модела на обучение във висшето училище, защото поставя в центъра личността на студента и поощрява собствената му инициативност. Според него този модел все повече се утвърждава и в българските университети и обясни, че дори новият закон за образованието, който предстои да бъде приет, поставя студента в центъра на обучението.

Просветният министър призова младите хора да потърсят реализация в България.

Приветствия към завършилите престижния университет млади хора отправиха заместник-посланикът на САЩ в България Сюзън Сатън, президентът на университета Дейвид Хюуайлър и кметът на Благоевград Атанас Камбитов.

Тази година 262 абсолвенти на Американския университет получиха дипломите си. От тях 238 са бакалаври и 24 - магистри.

Първенец на випуска стана рускинята Елена Фоменин, завършила с 3.99 по 4-балната система на АУБ.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

 

КОМЕНТАРИ

bl01:03 - 14.05.2012
Защо "днес е най-добрият университет на Балканите",когато "От тях 238 са бакалаври и 24 - магистри"? По-правилно е да се каже "днес е най-добрият колеж на Балканите" ! И пак не е сигурно !
Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK