Удариха дървената мафия! Арести в Банско и София (СНИМКИ)

Снимки: МВР

Установена и задържана е петчленна организирана престъпна група, която е следвала структурата и йерархията на самата Изпълнителна агенция по горите, съобщиха от МВР.

Ръководител на групата се явява директорът на Регионалната дирекция по горите – София, който според събраните до момента данни е организирал и продажбата на дървесината. Останалите членове на групата също са длъжностни лица, уточни наблюдаващият прокурор Ангел Кънчев.

Той посочи, че по делото са събрани множество доказателства, че те са участвали пряко в добиването на изключително голямо количество незаконен дървен материал.

Групата е съществувала от 2014 година, като само в рамките на тази година е продала дървесина на стойност четвърт милион. Съответните директори са извършвали множество тежки престъпления – пряко са се намесвали по констатации на други контролни органи от Изпълнителната агенция по горите, касаещи престъпната дейност на групата, изключително грубо са отстранявали конкуренцията си, както в законната, така и в незаконната част от дейността си.

Събрани са доказателства и са повдигнати обвинения и за извършени умишлени палежи на имущества на хора, опитвали се да подават сигнали срещу тях, използвали са страх и принуда по отношение на местните хора, допълни още прокурор Кънчев.

Групата е била въоръжена. При извършените претърсвания е установено, че двама от членовете са държали освен пет огнестрелни оръжия и специфични капсул-детонатори – повече от осем на брой. Иззета е и голяма сума пари.

В хода на разследването е установено, че за пряката дейност групата е привличала социално слаби хора, на които е обяснявано, че вършат законна сеч. Използвали са неистински горски печати за маркировка на дървения материал или такива на уволнени служители. По думите на заместник-директора на ГДБОП, ст. комисар Стоян Темелакиев, информация за престъпната дейност е постъпила през май тази година.

В хода на предприетите оперативни действия са събрани данни за организираната престъпна група, както и за длъжностните лица – участници в нея, които са възприели горския фонд като бащиния и са действали без да се съобразяват с каквито и да било правила.

Придобитата незаконна дървесина е реализирана на територията на Софийска област, както и на територията на Банско, в складове за продажба на дърва за огрев и фабрика за пелети и дървесина, на територията на които са открити десетки кубици незаконно придобита дървесина. Паралелно с това се продавани и дърва за огрев на частни лица, обясни още ст. комисар Темелакиев.

"Това е поредният случай след създаването на Специализираната прокуратура, когато се предприемат действия по досъдебни производства за първи път в страната. Делото за дървената мафия е първото по рода си в този сегмент", коментира заместник-главният прокурор Иван Гешев.

Предстои в утрешния ден Специализираната прокуратура да внесе искания в Специализирания съд за "задържане под стража" на четирима от задържаните при акцията.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK