Учредиха Асоциацията на производителите на тютюни от сортовете „Басмъ”, оглави я Иван Сабахлъков

Иван Сабахлъков, снимки: infomreja.bg

На учредително събрание, проведено днес в залата на Общинския съвет в Хаджидимово, с пълно мнозинство 22-ма учредители от общините Гоце Делчев, Гърмен, Сатовча, Хаджидимово, Свиленград, Хасково и други избраха за председател на новата Асоциация на производителите на тютюни от сортовите групи „Басмъ” Иван Сабахлъков.

В петчленния Управителен съвет бяха избрани още Горан Атанасов от Свиленград, Илия Калинчев от същия регион, Росен Гагаров от гоцеделчевското село Господинци и Хасан Малаев от село Вълкосел, община Сатовча.

Учредителите гласуваха управленски правомощия на членовете на УС за срок от една година, въпреки че според устава трябваше да са най-малко три. Решението бе предложено от Иван Сабахлъков, който поиска за въпросната една година ръководството на сдружението да се опознае и докаже и ако не се реализират очаквани резултати, общото събрание има право да смени или допълни с нови представители ръководното тяло.

Днес бе приет уставът на асоциацията, като се проведоха и дълги дебати по всички точки. Определен бе и годишният членски внос, който е по 5 лева на месец, или по 60 лева годишно.

Списъкът за желаещи да членуват в новото сдружение остава отворен за всички производители на тютюн и земеделска продукция, които имат желание заедно и сами да отстояват правата и задълженията си.

Новоучредената асоциация до дни ще бъде регистрирана в Окръжния съд в Благоевград.

Твърдите намерения на учредителите е новата организация да е с надпартиен статут и в ръководството не бяха допуснати хора, обвързани с партиите и властта на местно и национално ниво.

В структурата има адвокат, тютюневи експерти и специалисти в различни области, които ще оказват всякаква помощ на членовете производители. 

Целта е след регистрацията новоучреденото сдружение да се легитимира още в първите дни на състава на новото правителство, като настоява за участие на негови представители в консултативните съвети в Министерството на земеделието и Фонд "Тютюн" за договаряне на изкупни цени, дотиране и други важни за производителите въпроси.

”Ще водим добронамерен диалог с фирмите за постигане на синхрон относно изискванията и претенциите и на двете страни. Никакво помирение обаче с политиците. Предупреждавам ви, че очаквам над всеки един от вас да бъде упражнен натиск под една или друга форма, но се надявам да издържим, както издържахме заедно по площадите и протестите от 2002 г. досега", заяви Иван Сабахлъков. Той е земеделец от Хаджидимово, но е познат в целия Гоцеделчевски регион като бунтар и организатор на протестите срещу ниските изкупни цени на тютюна и високите цени на тока.

Сабахлъков и колегите му учредители бяха категорични, че една от големите цели, които си поставя асоциацията, е възраждане на българското село и обединение на производителите за достойно заплащане на труда.

"Няма в България сдружение, което да защитава интересите на обикновения производител. Всички са обвързани партийно и корпоративно, според личните интереси. Ние обаче можем и на полето да работим, и да защитаваме правата си, и да изпълняваме задълженията си. Това разделение, което го направиха политиците през април миналата година повече няма да го допуснем. Ще настояваме за равнопоставеност, защото на практика стана така, че по-трудолюбивите бяха ощетени", коментира още Сабахлъков.

Според приетия на учредителното събрание устав, сдружението се ангажира да защитава интересите на членовете си производители, да ги запознава периодично с промените в нормативните актове, новите технологии, да организира разяснителни кампании за европейските програми и фондове и да информира членовете си за нововъведения в производствата и за пазарните условия.

"Трябва да се преборим европроектите да станат достъпни във всяко село. Щом гърците са го направили, значи можем и ние. В момента сме пред нов програмен период, но никой не говори за това. Програмите трябва да станат достъпни за тютюнопроизводителите и зеленчукопроизводителите. Не може Асан в Гърция да работи на полето с модерна техника, а в родното село да оре с коня и да сее и ниже тютюна си на ръка. Един баир ни дели от Гърция, защо сме различни, нали сме в Европа", изказаха мнения присъстващи на учредителното събрание.

"И тази година очакваме отново да има сълзи в къщите на производителите на "жълтото злато", защото изкупните цени отново ще са ниски. Надявам се обаче още от следващата година асоциацията, която учредихме днес, да даде положителни резултати в сектора", заяви Иван Сабахлъков.

 

Иван Сабахлъков, снимки: infomreja.bg
Иван Сабахлъков, снимки: infomreja.bg
Иван Сабахлъков, снимки: infomreja.bg
Иван Сабахлъков, снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

gitel ot DEBREN17:14 - 07.10.2014
DEBREN KADE E,DA GO DUHAT
Батко11:32 - 03.10.2014
Добре,далече от "политиката".Но, дано не е пак само "дай,дай,дай.....искам,искам,искам"! Правете земеделски бизнес-създавайте тютюнев пазар, бъдете бизнес партньори, защото тютюневия бизнес в България има бъдеще, но много е важно субектите в него да работят в тези насоки и да не се поддават на празни обещания в контекста на комфортния лобизъм и вечното сълзливо "препитание и оцеляване" на тютюнопроизводителите. Необходимо е работа за да се реализирате като фактори, които наистина ще са независими от политиката и зависими само от тютюневите пазари! Няма вече планова икономика за да се иска непрекъснато "подпомагане" и рев пред Държавата ни. Тютюна създава акцизни продукти-тютюна е силен бизнес, НО не с РЕВАНЕ пред Държавата и чрез разни организации, а чрез бизнес партньорство с истинските тютюневи компании - НЕ приказки и диалози в стила "ИСКАМ".
тарикати10:49 - 03.10.2014
Демек Фирмите дето източват премийте са си направили сдружение.Целта е ако може всички пари да са за тях защо да има и за обикновения тютюнопроизводител.
elo10:06 - 03.10.2014
12 lv kg

FACEBOOK

//