Учителите в Румъния решиха да прекратят общата стачка

Снимка: БТА

Те очакват увеличение на заплатите си с 50 % от 1 януари 2024

След четири седмици протести учителите в Румъния прекратяват общата стачка, която започнаха на 22 май, съобщава БТА. 

Решението беше взето след консултации с лидерите на синдикалните организации - Федерацията на синдикатите в образованието "Спиру Харет" и Федерацията на синдикатите в образованието. Това заявиха самите те в съобщение до медиите. 

Учениците ще се върнат в клас от утре.

“Решението е обусловено от извънредната наредба, която ще бъде одобрена на заседанието на правителството днес и според която основната заплата на начинаещия преподавател/асистент ще се определя на ниво средна брутна заплата в икономиката”, се посочва в съвместно прессъобщение на двете синдикални федерации. Те очакват да видят на практика и обещаното с 50 % увеличение на заплатите от 1 януари 2024 г., което е предвидено в новия закон. В противен случай стачката ще бъде възобновена, уточняват синдикалистите. 

“Управляващата коалиция, правителството, което ръководя, поеха максимална отговорност за обществения интерес и за решаване на проблемите в образователната система. За толкова години се натрупаха цяла поредица от недостатъци, проблеми, които трябва да бъдат решени”, коментира на свой ред премиерът Николае Чука.

Общата стачка на учителите в Румъния започна на 22 май и първоначално включваше над 150 000 преподаватели. Още в първия ден тя предизвика хаос в учебните заведения и рискуваше да отложи националното външно оценяване и да провали края на учебната година. Хиляди представители от образователния сектор няколко пъти излизаха по улиците на Букурещ и други големи градове от страната, за да заявят недоволството си от ниските заплати. Последната демонстрация се проведе в петък в румънската столица

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK