Училището в Микрево празнува 90-ия си юбилей в Деня на народните будители

снимки: Община Струмяни

На 01 ноември, когато българският народ се прекланя пред будителите, СОУ „Св. Паисий Хилендарски” в село Микрево ще отпразнува 90 години от създаването си.

През далечната 1922 г. по инициатива на Христо Поптрендафилов, Костадин Митрев Чорбаджийски, Стоян Воденов, Ангел  Божинов и други радетели на просвещението, се построява училищната сграда. Тя е паянтова, но разполага с две учебни стаи и мазе.

Мазето било иззидано с камък, а стените на етажа били направени от дърво, летни и помежду летвите дребен камък в насипно състояние. До училищната сграда  била построена по същия начин приземна двустайна постройка за жилище на учителя. Броят на учениците бил 20-25, а сред първите възпитаници на школото са Тома Сандев Донев, Кирил Трендафилов, Люба Ангелова Петкова, Костадин Салмаджийски. До 1929-1930 година учениците си служели за писане с плочи и калеми.

Наред със строежа на училищната сграда бил намерен и учител в лицето на Ангел Христов Петков – бежанец от Македония. Той бил първият учител в Микрево и първата учебна година била 1923-1924.

„Даскале, твой ред е сега. Добре да учиш децата ни, зер масраф сме дали…” - това са и първите поръки от училищното настоятелство към първия учител.

90 години след първите събития училището в Микрево е модерна образователна институция с обучени и квалифицирани кадри, с успехи в учебната и творческата програма. Учителският колектив, под ръководството на дългогодишния директор Лиляна Велкова, е мотивиран и работи всеотдайно за образованието и възпитанието на младите хора.

„Програмата за юбилея е наситена с много събития. Започнахме с масов крос, организирахме футболен турнир между класовете, на вечери на родолюбието се направиха презентации на историята на училището, възстановка на закупуването на земята на Микрево за 12 оки злато от Джелят бей, ученици изследваха и представиха своите родословни дърва като  една представи и един от емблематичните родове: на Мицко Чорбаджийски, кулинарна изложба сътвориха майки и дъщери, а в състезанието „Татко и аз” безспорен победител е  семейството на Йоргос Юриев Аспарухов от ІV а клас. Учениците се срещнаха с една от ученичките на първия учител Ангел Петров – 92 годишната Мария Иванова Анастасова, която зареди всички с високия си дух като рецитира наизуст  поемите на Ботев", заяви Лиляна Велкова.

В деня на патрона и на будителите цялото училище участва във факелно шествие с портретите на будители, предвождани от знаменна група и мажоретки, а в салона на читалището е подготвен концерт-спектакъл, посветен на юбилея. След концерта ще се съберат поколения учители и дейци  на училището.

„Това е поредният голям юбилей, който отбелязваме. Отпразнувахме 100 години Микрево, 10 години Малешево и сега ни предстои рожденият ден на духовното и просветно огнище в община Струмяни. Използвам случая да поздравя училищното ръководство, учителския колектив, учениците и родителите, всички бивши учители и ученици, цялата общественост, съпричастна с тази годишнина, да им пожелая здраве и творческо дълголетие, много успехи в трудното поприще на духовни водачи и будители", заяви кметът на община Струмяни Емил Илиев.

 

снимки: Община Струмяни
снимки: Община Струмяни
снимки: Община Струмяни

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK