Училището в Хаджидимово финализира проект по програма „Коменски“

снимки: СОУ - Хаджидимово

ОТ РУБРИКАТА "СТАНИ АВТОР"

От 12 до 16 май се проведе последната заключителна мобилност на проекта „Европейска идентичност – единство в многообразието” по програма  „Коменски” – Училищни партньорства. Отново страна – домакин беше Италия - град Бари, а тема на мобилността – Единството на един европейски екип. Партньори по проекта са 5 училища от Германия, Италия, Турция, Франция и България.

Целта на партньорството е отразяване на тяхната култура, история и традиции, както и изграждане на мост между тях. То обърна внимание на чувствителните въпроси, като например културното и религиозно многообразие, толерантността и уважението.

Отварянето на границите на Европа е една отворена възможност за обмен на културни и образователни постижения на страната. Проектът даде шанс на ученици и учители от СОУ „Никола Вапцаров“ – гр. Хаджидимово да си сътрудничат, извършвайки сравнително проучване и сравняване на религиозното и историческо културно развитие между  страните партньори.

В гр. Бари всички партньори презентираха своите проекти на финалната златна книга, които бяха обобщени в едно. Дейностите по проекта доведоха до обмяна на добри практики. По време на срещата в Бари беше завършен крайният продукт – книжка и Европейски химн като дейност от финалната визита по проекта „Европейска идентичност – единство в многообразието“.

За учениците, участници в проекта, срещата в Бари беше възможност да се запознаят и общуват със свои връстници от други  държави и да работят заедно. Представителите на пет страни, участнички в проекта, се срещнаха като добри приятели, а гостоприемството от страна на домакините направи пребиваването ни там още по - приятно. Освен запознаване с италианската образователна система, на участниците в проекта  бе представена и по една традиционна игра. Бе проведен волейболен мач.

Всички ученици бяха настанени в приемни семейства. Прекрасни италиански семейства. Първият ден имаше притеснение. Как ще се разбират? Работният език на проекта е френския, но кой до колко го ползва? Семействата бяха измислили най-различни начини за комуникция, като например да използват електронен преводач и т.н. На третия ден, те вече знаеха български думи. А децата се забавляваха на старанието, с което ги усвояваха.

Битът и порядките на италианците, техните интереси и кухня - с това българските ученици имаха възможност да се запознаят през собствения си опит. Със своите приемни семейства децата посетиха местните магазини и накрая трудно се разделиха и едвам стъпили на българска земя, продължиха връзката си чрез Интернет.

За екипа от учители и ученици от СОУ“Никола Вапцаров“ – гр. Хаджидимово, срещата в Бари е шестата по този проект, в рамките на две години. Предишните пет срещи се състояха в Германия, Турция, България, Италия, Франция и отново в Италия. Общо в мобилности по проекта са участвали 21 ученици и 15 учители от гимназията.

Участието в проекти стимулира учениците да усъвършенстват уменията си за общуване в чуждоезикова среда, изгражда умения за работа в екип, възпитава в толерантност към други нации и религии, мотивира развитието на таланти и способности и спомага за разгръщане на потенциала с цел успешна реализация в живота. 

През тези 2 години разбрахме едно, че всички сме хора – както българите, така и германци, италианци, французи, турци, независимо че се намираме в различни държави, общества и култури. Ние сме еднакви – топли, добронамерени и готови да се опознаем взаимно.

 

снимки: СОУ - Хаджидимово
снимки: СОУ - Хаджидимово
снимки: СОУ - Хаджидимово

КОМЕНТАРИ

pepi13:09 - 13.08.2014
tozi urangutan s o4ilata koy e?Grozotiya!
Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK