Ученикът, убил 9 души в сръбско училище, отива в психиатрия

Снимки: ЕРА/БГНЕС

Президентът Вучич възнамерява да обяви по-строги ограничения върху притежанието на оръжие

Момчето, което вчера откри стрелба в основно училище в Белград и уби 8 други деца и един охранител, оказва се, все още няма навършени 14 години. Това информира посланикът на България в Сърбия Петко Дойков пред Нова телевизия.

Именно поради тази причина стрелецът няма да може да бъде подведен под наказателна отговорност, като най-вероятно ще бъде настанен в психиатрично заведение. Все още не е ясно дали момчето е било под влиянието на наркотици и какви са били мотивите му, посочи Дойков.

Към момента броят жертви остава 9. В същото време учителка и шест деца са настанени в болница, а някои от тях са с опасност за живота. 13-годишният нападател е имал два пистолета и е планирал всичко внимателно в рамките на около месец, съобщи сръбската полиция. Момчето дори е направило списък с имена на децата, които иска да убие.

Родителите на стрелеца са задържани. Установено е, че бащата е водил момчето да го учи да стреля, а оръжията са законно притежавани.

В тази връзка сръбският президент Александър Вучич възнамерява да обяви по-строги ограничения върху притежанието на оръжие. По негови данни 766 хиляди са официално регистрираните оръжия в Сърбия.

Вучич обяви засилени проверки за оръжия и мораториум върху новите разрешителни за оръжие, различни от тези за лов, преразглеждане на съществуващите разрешителни, наблюдение на стрелбищата и как цивилните съхраняват оръжията си.

Според проучване за малките оръжия от 2018 г. Сърбия е на трето място в световен мащаб с 39.1 огнестрелни оръжия на 100 души, а повече от 78 000 души имат разрешителни за лов.

Сръбският президент обмисля още намаляване на възрастовата граница от 14 на 12 години за носене на наказателна отговорност.

Стотици хора се събраха пред училището в Белград снощи, за да положат цветя и свещи в памет на загиналите при стрелбата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK