Учениците в Турция "са недорасли" за еволюцията

Снимка: Infomreja.bg

Днес е първият учебен ден за учениците от Турция.

Той се оказва знаменателен и поради една остра промяна на учебаната програма. Тази година за последен път ще се изучава теорията на еволюцията в часовете по биология, предаде Асошиейтед прес, цитиран от bTV.

От следващата есен нито еволюцията, нито нейният теоретик Чарлз Дарвин ще бъдат изучавани, а в часовете по религиозно обучение ще се преподава за джихада като за „любов към родината”.

Направени са още промени на над 170 теми в програмите за обучение, включително теорията за еволюцията в часовете по биология в средните училища.

Опозицията осъди подобни действия и обвини в консерватизъм и ислямска ориентация официална линия на управляващите. Според опозиционерите Турция трябва да има светско образование, както е в целя свят.

Министърът на образованието Исмет Йълмаз заяви, че темите в новата програма са опростени, а теорията за еволюцията, за която неговото министерство смята, че е прекалено сложна за средното училище, ще се преподава в университета.

Други оспорвани промени включват уроци за джихада в часовете по религиозно обучение като за „любов към родината”, както и отделянето на по-малко внимание на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк, уважаван от светските турци.

Посочва се, че Ататюрк е отделил държавата от религията, но партията на президента Реджеп Тайип Ердоган оспори това стриктно разделение и въведе по-религиозен подход.

Учениците в Турция ще учат и за организациите, против които се бори страната – Кюрдската работническа партия (ПКК), Ислямска държава и организацията на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен (ФЕТО).

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK