Учениците от ПМГ в Гоце Делчев изследваха качествата на минералната вода в района

Снимки: ПМГ

Вторият ден от реализирането на дейностите по международния проект „Културата среща науката“, чийто координатор е ПМГ „Яне Сандански“ в Гоце Делчев, премина под знака на водата. Екипите от България, Белгия, Италия и Полша посетиха фирма „Пирин Спринг“ в село Баничан, където се запознаха с производствения процес за добиване и бутилиране на натурална минерална вода, известна с превъзходните си вкусови качества.

Много любопитно бе наблюдението както на самия извор, така и на начина на деминерализация на водата чрез  прилагане на най-съвременни технологии.

Обиколката продължи към село Огняново – популярна туристическа дестинация заради изобилието от топли минерални извори.

В деня, посветен на водата, гостите сами успяха да се докоснат до нейната лечебна сила.

Групата взе проби от водата и карбонатни минерали, които след това бяха обект на изследване в лабораторията по химия на ПМГ „Яне Сандански“. Учениците направиха химичен анализ на минералната вода и качествени реакции за доказване на катиони и аниони.

Дневната програма приключи с посещение на Общинския исторически музей - Гоце Делчев. Това бе една вълнуваща разходка сред културата и историята на Неврокопския край. Гостите се запознаха  с етнографията, облеклото и занаятите на нашите предци от римско време до съвременността.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK