Учениците няма да се разминат с по-малко домашни след промените в образованието

Снимка: Infomreja.bg

Просветният министър каза още, че от МОН са успели да изготвят за новата учебна година промени в няколко основни насоки

Намаляване на домашните за учениците няма да има. Това заяви министърът на образованието и науката Галин Цоков пред bTV във връзка с промените в образованието, които се въвеждат за новата учебна година.

"Никога няма да си позволя от позицията на министър на образованието да ограничавам методическата и педагогическата самостоятелност на учителите", увери той.

Цоков допълни, че се предвиждат за определени индивидуални или екипни задачи, които учениците да изпълняват след учебните часове. По думите му учителите ще могат да дават и по-продължителни изследователски задачи, които да бъдат изпълнявани индивидуално или екипно. "Продуктите, свързани с тези практически задачи, могат да бъдат оценявани от учителите и да бъде поставяна текуща оценка на всеки ученик индивидуално", обясни Галин Цоков.

Просветният министър каза още, че от МОН са успели да изготвят за новата учебна година промени в няколко основни насоки. Част от тях са свързани с графика на учебните часове и провеждането на държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване. "Успяхме да предложим разделяне на изпитите за НВО след десети и седми клас и те да не са на едни дати. Изместихме изпитите за седмокласниците една седмица по-късно. Това е в интерес и на учениците, и на учителите, защото по този начин учениците ще имат една седмица повече да се подготвят, а директорите ще са по-спокойни при организирането на тези тежки изпити", каза още той.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK