Ученици от Първо ОУ в Гоце Делчев поставиха транспарант на школото си на връх „Околчица”

снимки: Първо ОУ - Гоце Делчев

17 ученици и учители от Първо ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” в Гоце Делчев се завърнаха от участието си в 69-ия национален поход „По стъпките на Ботевата чета”.

В продължение на седем дни, заедно със стотици участници от цялата страна, те извървяха 120 км, съобщи директорът на учебното заведение Катерина Янева.

Историческият маршрут „По стъпките на Ботевата чета” започва от брега на Козлодуй до връх “Околчица” във Врачанския балкан.

По пътя за всички участници бяха осигурени места за нощувка с храна, топла вода и санитарни възли, разказаха учителите участници в националния поход.

Съдействие на групата от Гоце Делчев оказа и Туристическото дружество „Момини двори”. Учениците от Гоце Делчев, които геройски извървяха дългия маршрут, са от 5, 6 и 8 клас на Първо ОУ "Св. св. „Кирил и Методий”, а към тях се присъедини и 81-годишен жител от сатовчанското село Вълкосел, който въпреки възрастта си измина 120-те километра по стъпките на четниците.

Вчера завърналите се ученици и учители от националния положиха цветя на новия бюст-паметник на Христо Ботев в центъра на Гоце Делчев.

Паметната алея, която тръгва от Козлодуйския бряг до легендарния връх “Околчица”, е създадена през 1958 г. с постановление на Министерския съвет.

Идеята е тя да напомня на поколенията за трудния и героичен път на Ботевата чета.

Национален туристически поход се създава през 1947 г., когато 17 Ботеви поклонници-туристи преминават по пътя полагат началото на най-голямата родолюбива проява в българското туристическо движение.

 

снимки: Първо ОУ - Гоце Делчев
снимки: Първо ОУ - Гоце Делчев
снимки: Първо ОУ - Гоце Делчев
снимки: Първо ОУ - Гоце Делчев

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK