Ученици от Хаджидимово се завърнаха от работна среща в Португалия по Програма „Еразъм+”

Снимки: СУ-Хаджидимово

В рамките на една седмица те обменяха опит и добри практики и подобряваха езиковите си умения

Група ученици и преподаватели от СУ „Никола Вапцаров” – Хаджидимово, се завърнаха преди дни от работна среща в гр. Вила Нова де Гая, Португалия. Визитата в партньорското училище е част от дейностите по проект „Play and Learn About Youth”, финансиран от Програма „Еразъм+” на ЕС.    

В рамките на една седмица те обменяха опит и добри практики и подобряваха езиковите си умения. Като част от програмата на посещението опознаваха културно-историческото наследство на града и страната домакин, както и традициите в ежедневието на своите домакини.

Темата на срещата бе свързана с олимпийските шампиони и медалисти във всяка от партниращите европейски страни. Координаторът на проекта Заприна Глушкова съобщава, че на срещата там са били четири ученици: Анелия Мандажиева, Елена Бъждарова, Илия Марваков и Симеон Шопов и учителите Заприна Глушкова – координатор и Илинка Гелемерова – учител ЦДО.

Програмата на посещението беше наситена с разнообразни проектни и културни дейности. В първия ден участниците са посрещнати с културно-музикална програма от португалските ученици, след което последва приветствие от ръководството на училището и португалския координатор – г-жа Агостина Гомес. В късния следобед на учениците от участващите европейски училища се даде възможност да представят олимпийските медалисти на своята страна.

На следващия ден всички участници присъстваха на прием при кмета на град Вила Нова де Гая, получиха подаръци и се снимаха за спомен. Градоначалникът на португалския град не скри задоволството си от тази среща и се впусна да разказва какво значи програма Еразъм  за неговия град и какво прави той, за да задържи младежите в града чрез нея. В късния следобед направихме пешеходна обиколка на града, която накара участниците постоянно да въздишат от приятните гледки. Този ден те се включиха и в арт работилница. Рисуваха върху керамични плочки с португалските техники.

Третия ден бе посветен на спорта. Учениците цял ден играха спортни игри, като бяха разделяни в различни спортни екипи. Вечерта се забавляваха в училищния стол , насладиха се на ястия от националната кухня, които всички участници бяха донесли, танцуваха и пяха. Още една дейност за стопяване на леда между тях, въпреки COVID 19.

Като част от културната програма участниците посетиха в четвъртък красивия град Порто и най-големия и стар университет в Португалия, както и центъра на града. Разходката завърши покрай кея на река Дуеро.

Заключителните дейности намериха място петия ден, през който участниците подредиха изложба от своите шедьоври върху рисуваните керамични плочки. След това направиха оценка на срещата. След обяд се разходиха по брега на Атлантически океан, някои от тях дори потопиха крака в него – през декември. Срещата ще остане в паметта на участниците като сърдечно събитие, на което се създадоха много нови приятелства, усвоиха се нови знания и се обогатиха старите.

Поради наложените ограничителни мерки за пътуване по време на Covid кризата, графикът на посещенията беше променен, а срокът за изпълнение на дейностите по проекта се удължи с една година. До момента са реализирани мобилностите в гр. Боза, Сардиния - Италия, с. Лозово, Северна Македония и тази във Вила Нова де Гая, Португалия.

През април догодина предстои среща в гр. Итея, Гърция, а на финала - през месец юни 2022 г., СУ „Никола Вапцаров” - Хаджидимово ще бъде домакин на партниращите училища по проекта.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK