Ученици от Гоце Делчев и Хаджидимово показаха завидни бизнес идеи на семинар в Огняново

снимки: личен архив

Повече от успешно приключи организираният от Бизнес инкубатор-Гоце Делчев Младежки иновационен лагер, който се проведе в рамките на  четири дни - от 4 до 7 февруари, в хотелски комплекс "Делта" в Огняново. Директорът на Бизнес инкубатор Росица Джамбазова представи резултатите от семинара, които според журито са повече от перфектни в тяхната сериозна атрактивност.

В лагера активно участваха 24 български младежи – средношколци от НПГ „Димитър Талев” и ПМГ”Яне Сандански” - Гоце Делчев и СОУ - Хаджидимово, както и 20 техни връстници от Гевгелия, Македония.

И през четирите дни всички участници работиха съвместно с петима опитни експерти, а именно - Крис Харис от Великобритания, Тодор Ялъмов и Снежана Джугданова от България, Таня Ангелкова и Хари Шутоски от Македония, както и екипа по проекта за разработването на иновативни идеи.

"Лагерът както за участниците, така и за всички експерти и организаторите бе динамичен и интерактивен, наситен със споделяне на знания и опит,  разработване на иновативни идеи, прототипи, паралелни сесии по социално предприемачество, творческо и иновативно предприемачество, добри практики и партньорство в ЕС, както и с много игри и усмивки", сподели за ИНФОМРЕЖА Росица Джамбазова.

Тя допълни, че изработените проекти от младите участници са били представени в края на лагера пред компетентно жури, представители на предприемачи и местни власти, медии партньорски и младежки организации от региона и заинтересовани от възможностите за развитие на младежите, които са останали силно впечатлени от представените продукти.

"Лагерът бе завладяваща енергия, изобретателност, всеотдайност, творческа концентрация, екипност в разработване на иновативни идеи и 3D модели от страна на 44 прекрасни младежи от регион Гоце Делчев и Гевгелия-Македония, за което всички останахме силно впечатлени", добави още Росица Джамбазова.

Според нея 8-те българо-македонски младежки екипа от средношколци, студенти и млади предприемачи от регион Гоце Делчев и Гевгелия са направили толкова впечатляващи, интелигентни, професионални, емоционални, артистични и забавни презентации на своите бизнес идеи и 3D прототипи и модели, че са накарали журито и представителите на бизнеса да видят в тях истински предприемачи и да отсъдят уменията им по суровите критерии на бизнеса.

"Тези млади хора изумиха и възхитиха всички, които видяха и чуха техните идеи и презентации", каза още директорът на Бизнес инкубатор - Гоце Делчев. 

Джамбазова коментира, че на младежкия лагер въпреки че по програма журито е трябвало да излъчи един победител, са били високо оценени и номинирани е осемте презентации на екипите.

"Високото качество на представянето, енергията и ентусиазмът на младите хора доказаха 8 отделни категории победители: победител, излъчен от журито за комплексно представяне, е ЗОО Гевгелия - зоологическа градина за домашни животни, забавления и учебна практика; победителят, събрал най-много гласове на участници и публика и отличен от журито за най-атрактивна иновативна идея, е ЕМСофт - софтуер за е-меню и рейтинг на ресторанти; за най-близка до пазара идея е презентацията " Кошче-клоун".

За най-атрактивен 3D прототип бе отличена презентацията "Етно-лагер Слънчева светлина"; за енергийна ефективност  "Еко дискотека и клуб", за най-убедителна полза от прилагане на идеята - "Е -учебници"; за най- артистично представяне на идея презентацията  " 4 сетива"; както и презентацията на идея пред клиент - "Party makers- тематични рождени дни".

"За да постигна това, което най-много искам, трябва много да се боря" - това споделя един от участниците като най-ценно научено от лагера.

Росица бе категорична, че работата с младите хора не спира с приключването на лагера, като издаде, че предстои разработване на още 8 бизнес плана за усъвършенстване на идеите и планиране за реализирането им.

 

снимки: личен архив
снимки: личен архив
снимки: личен архив
снимки: личен архив

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK