Ученици и учители от III ОУ в Гоце Делчев се завърнаха от Гърция

Снимки: Трето ОУ, Гоце Делчев

Те бяха там по проект на "Еразъм+"

В периода 5 - 9 декември ученици от III ОУ „Братя Миладинови“ и техните преподаватели Тупарова и Медарев бяха на посещение в съседна Гърция – в  град Драма.  Това е третата мобилност по проект „Общото наследството – от традицията към бъдещето“ по програма „Еразъм+“. Участващи страни - партньори по проекта, са Турция, Румъния, Гърция и Хърватия, а координатор е гоцеделчевското училище.

В първия ден гръцките домакини представиха традиционни танци от Драма и  макети на традиционни фолклорни костюми. След посещението на музея на фотографиите и историческия музей гостите се включиха в тържественото отбелязване на празника на света Варвара на езерото в Драма. Късно вечерта те присъстваха на традиционна церемония по откриване на Коледното градче в града.

През следващите дни посетиха  античния град Филипи, включен в Списъка на световното наследство на Юнеско, близкото селище Кринидес, известно със своите извори, църквата „Света Лидия“, „синия“ град Кавала, кметството. Не пропуснаха да се порадват на множеството люлки и други забавления в Коледото градче. С удоволствие похапнаха от празничните сладкиши.

Разгледаха също така двете известни пещери в района на Драма – Агити и Алистрати. Диетолог изнесе лекция на тема „Средиземноморска храна“, а учениците се включиха в създаването на пирамида на здравословното хранене. Всяка държава представи традиционните си ястия.

Голям интерес у учениците предизвика посещението на музикалното училище в Драма, където бяха изнесени уроци по тромпет, саксофон, цигулка,  виола и флейта.

Тази емоционална седмица завърши с работилница, където учениците, облечени в специални костюми, приготвиха традиционни гръцки ястия.

Всички си тръгнаха, заредени с  много положителни емоции и спомени, с нови приятелства  и незабравими преживявания.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK