Ученичка от НПГ "Димитър Талев" управлява България

Анелия Узунова от НПГ "Димитър Талев" управлява днес България, снимка: личен архив

Министър-председателят на България днес е Анелия Узунова – дванадесетокласничка от НПГ „Димитър Талев“. Стола на ученичката от Гоце Делчев й бе отстъпен от премиера Пламен Орешерски в рамките на инициативата „Мениджър за един ден“ на Джуниър Ачийвмънт.

На високия пост Анелия Узунова ще има възможност да усети отговорността да управляваш страната, а също и да демонстрира инициативност и организираност. Тя ще предложе своята гледна точка по редица икономически въпроси, по които има солидна професионална подготовка в елитното неврокопско школо.

Красивата министър-председателка от НПГ бе посрещната официално в хотел „Шератон“ от директора на Джуниър Ачийвмънт Милена Стойчева, от кмета на София Йорданка Фандъкова и от министъра на образованието Анелия Клисарова.

Официално на работното си място бе въведена от Пламен Орешарски. За дейността си като управляващ Анелия Узунова ще разкаже в края на работния ден по време на закриване на инициативата „Мениджър за един ден“.

Междувременно репортерите на училищния вестник „Светилник“ при НПГ успяха да се свържат с министър-председателя и да вземат блиц интервю за първите впечатления на временната му заместничка.

В интервюто младата премиерка сподели: "Всичко е много динамично и много отговорно. Трябва да си организиран и с висока степен на концентрация по време на всяко заседание. Разискват се въпроси със световно значение – като например кризата в Украйна. Оказва, че „царската корона“ е наистина тежка, защото отговорността е огромна.“

Участник в същата инициатива е Станислава Янева от 11 "в" клас, която днес мениджър на „Нестле“ България. В международната компания за храни Станислава ще получи ценен опит как се ръководи бизнес с такъв мащаб и ще може на практика да приложи своите знания и умения по специалността, по която се обучава.

За да заемат престижните и отговорни длъжности, ученичките са канидатствали в Джуниър Ачийвмънт с автобиография, мотивационно писмо и препоръка и са били предпочетени пред стотици  желаещи.

От друга страна местната власт също е в ръцете на ученици от НПГ. Кмет на Гоце Делчев днес е Иванка Попова от 12 "б" клас, а заместник-кметове са Ахмед Манов и Ангел Духов от 12 "б" клас. Секретар на общината е Елена Трампова – 11 "в", а връзки с обществеността е Анна-Мария Петева - 10 "в" клас.

Началници на отдели са Мария Пирнарева - 11 "в", Любка Късова - 11 "а", Вера Ташкова - 10 "б", Джесика Галипова, Таня Янева - 9 "б". Всички ученици са изключително благодарни на преподавателите си по икономически дисциплини и са особено прзнателни на ръководителя на Джуниър Ачийвмънт Соня Кюлева.

Инициативата „ Мениджър за един ден“ е изключително полезна, защото учениците  тренират уменията си да се представят и оценяват своята конкурентоспособност, а домакините от своя страна правят минипроучване на млади и перспективни кадри, които да бъдат поканени  за летни стажове.

С мащабното си участие в това събитие НПГ „Димитър Талев“ доказа, че формира у учениците си висок професионализъм, компетентност, инициативност и ги прави успяващи хора.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK

//