Тълпа нахлу на летище в Дагестан заради пристигане на самолет от Израел

Снимка: iStock

Искала е да се саморазправя с израелски граждани

Десетки мъже нахлуха снощи на пистата и терминала на летището в Махачкала, столицата на руската република с преобладаващо мюсюлманско население Дагестан. Тълпата очевидно е търсела пътниците от полет от Израел, съобщи Франс прес.

След намесата на силите на реда руската агенция за гражданско въздухоплаване съобщи късно вечерта, че аерогарата е била "опразнена от гражданите, които са се промъкнали без позволение".

"След нахлуването на неизвестни лица в зоната за движение на летище Махачкала беше взето решение за временно затваряне на летището за пристигащи и заминаващи полети", съобщи Росавиация. Аерогарата няма да работи до 6 ноември.

Над 20 души, сред които полицаи и цивилни, са ранени при инцидента на летището. Десет души бяха приети в болница, а състоянието на двама от тях е тежко, съобщи регионалното министерството на здравеопазването, цитирано от ТАСС. 

По-рано руският в. "Известия" и прокремълската телевизия РТ съобщиха, че десетки мъже са нахлули на пистата и терминала на летище Махачакала, след като научили, че там трябва да кацне самолет от Израел. Според медиите те са се качили на покрива на летището и на пистата.

На видеоклипове, публикувани в "Телеграм", се вижда как десетки мъже разбиват бариери, опитват се да проверяват автомобилите, напускащи летището, или разбиват врати в терминала. На един от видеозаписите се вижда как мъж стои на едно от крилата на самолет на авиокомпания "Ред уингс".

Според специализирания уебсайт Флайтрадар полет от Тел Авив е кацнал в Мачкала в 19:00 ч. местно време (16:00 ч. по Гринуич). По информация на независимата руска медия "Сота" това е бил транзитен полет, който е трябвало да излети отново за Москва в 21:00 ч. (19:00 ч. по Гринуич). 

Преди да влязат в терминала, няколко демонстранти са се опитали да проверят и паспортите на хората, напускащи летището, в търсене на израелски граждани. Един от тях е държал плакат: "Убийците на деца нямат място в Дагестан", а други крещели "Аллах Акбар", се вижда на видеоклипове.

"Израел очаква от руските власти да защитят всички израелски граждани и всички евреи и да действат решително срещу нарушителите на обществения ред и срещу подстрекаването към насилие срещу евреите и израелците", се казва в изявление на кабинета на премиера Бенямин Нетаняху, в което се подчертава, че Израел "гледа сериозно на опитите за нападение срещу израелски граждани и евреи по света".

По-рано днес министърът на информацията на съседната руска република Чечения Ахмед Дудаев призова в Телеграм към спокойствие в условията на нарастващо напрежение в руската част на Кавказ и към избягване на "провокации". Нападенията срещу евреи "ще изиграят лоша шега на нашите врагове, които умишлено провокират света в контекста на израелско-палестинския конфликт", заяви той във видеоклип. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK