Турската столица Анкара днес чества 100-годишнината си

Снимка: Нора Чолакова, БТА

Обявяването на Анкара за столица е било и стъпка към провъзгласяването на републиката

Турската столица Анкара днес чества 100-годишнината си, съобщава БТА.

Древният анадолски град става столица на Турция точно преди един век - на 13 октомври 1923 година.

На 9 октомври 1923 г. политикът Исмет Иньоню (който впоследствие става първи министър-председател) и негови сподвижници внасят в парламента законопроект, в който се предлага Анкара да стане столица. Иньоню е бил поддръжник на Мустафа Кемал Ататюрк.

Предложението е обсъдено и прието в Общото събрание на парламента на 13 октомври 1923 г. Обявяването на Анкара за столица е било и стъпка към провъзгласяването на републиката.

Всъщност в Анкара е бил щабът на Мустафа Кемал Ататюрк и неговите поддръжници през трудните дни на борбата за независимост. Политическата и стратегическата роля на града по време на борбата за независимост разкрива значението на превръщането на Анкара в столица, пишат турски медии.

Анкара се оказва и много подходяща за столица от гледна точка на климата, транспорта, възможностите за развитие. Град Истанбул се е смятал за по-застрашен, тъй като достъпът до него бил много по-лесен.

Интересен е фактът, че през цялата си история Анкара е била важен културен и търговски център, както и ключов пункт по така наречения Път на коприната.

Днешна Анкара, която е административният център на Турция, е изключително модерен и динамичен град с много културни събития. 

Градът е на второ място по големина в страната (след Истанбул) със своите 25 района с над 5,7 милиона жители. Според официални данни 44 на сто от населението на Анкара е на възраст под 30 години. Столицата се смята за един от най-добрите градове за живеене в Турция и е център на политиката, образованието, здравеопазването, търговията и технологиите. В центъра на столицата се намират огромен брой чуждестранни посолства, международни институции и компании.

По повод 100-годишнината от провъзгласяването на Анкара за турска столица днес в града ще има много официални чествания, както и концерти, изложби и други празнични прояви.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK