Туристите от ТД „Осогово“ - Кюстендил, из дебрите на Влахинската планина

Снимка: ТД "Осогово" - Кюстендил

9 човека обгърнаха с ръце 600-годишния цер

Най-красивият сезон в планината е пролетта. Този път туристите от „Осогово“ - Кюстендил, избраха разходка из дебрите на Влахинска планина. Тази малка планина е истинско съкровище, където за минути човек може да се освободи от градската среда напълно. Само на около 3 часа от село Пастух има  600-годишнен цер. Уникалният феномен е с обиколка 8,90 м., височина -19 м. Девет човека хванати за ръце обгърнаха дървото. След множество снимки, заредени от красотата и енергията на дървото туристите се отправиха към следващия обект от програмата  за деня.

На няколко километра от вековното дърво се намира Руенският манастир “Св. Йоан Рилски”, зад чиито стени се крият множество предания, свързани с тайнствената  личност, която приемаме за покровител на народа ни - Св. Иван Рилски.

„Наслаждавайки се на тишината в манастирският двор ние посетихме и други интересни места в района“ - споделиха туристите от дружеството. От манастира по живописна пътека се стига до пещерата, в която според преданието е живял Свети Иван Рилски.

Малко след нея, в източна посока, пътеката продължава до голям метален кръст, поставен върху скала, извисяваща се почти над пътя и от която се разкрива панорамна гледка. Кръстът обозначава мястото, от което според преданието една девица Косана, на чието име е наречена цялата местност, се е хвърлила за да се спаси от гонещите я турци.

В тази местност в двора на манастира се намира природната  забележителност "Находище на турска леска" (Corylos colurna L.). Не далеч на запад от манастира е и Светата вода – манастирското аязмо, разказва секретарят на дружеството, Силвия Михова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK