Туристи от ТД „Осогово“ изкачиха връх Мусала, помогнаха на жена със счупен крак

Снимки: Георги Георгиев

Туристи от ТД „Осогово“ и гости от Македония (Крива Паланка и Пробищип) и тази година изкачиха най-високия връх на България и Балканския полуостров - Мусала (2925,4 м.н.в.) в планината Рила. Следващият ден посетиха природния феномен Черната скала край курорта Боровец и екопътеката Бели Искър край едноименното село. 

Първият ден от двудневната екскурзия бе посветен на изкачването на връх Мусала. Групата от над 60 туристи, с малки почивки на хижа Мусала, Алековото езеро и Леденото езеро, изкачиха върхът. Името му е останало от времето на Османското владичество. Според някои схващания, то произлиза от арабското „мус Аллах“ – „пътят към Бога“ или „място близо до Бога“, „място за молитва“, „молитвен връх“. „Мусалла“ също се нарича и камъкът, върху който се полагат покойниците в джамията.

През лятото върхът се посещава от множество туристи от целия свят и опашката за снимки на пирамидата на върха и за печати в метеорологична станция на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, е огромна.

„Завръщането ни към лифта на Ястребец завърши с инцидент. На пътят между хижа Мусала и лифта жена от македонските гости си счупи крак. За късмет точно в този момент на пътя се появи с джип Павел Шаклев, човека стопанисващ стара хижа Мусала. Разочарованието на всички бе голямо. Този дългогодишен планинар отказа да ни помогне. Предложихме възнаграждение и той трябваше само на 2-3 км. да закара пострадалата туристка до лифта. Оставаше много малко време до затварянето на кабинката и носейки я на ръце и с помощта на присъединили се за помощ велосипедисти с колело, стигнахме до лифта. С чувство на огромно възмущение от отношението на дългогодишен планинар, отказващ помощ в планината и благодарност към всички, които помогнаха, се разделихме с красивата планина“, разказаха туристите от Кюстендил.

Вечерта в хижа Шумнатица премина с обичайните за ТД „Осогово“ - Кюстендил песни и хора под съпровода на гайда. За следващия ден бяха предвидени два по-леки прехода.

Вторият за деня предвиден преход бе по екопътека "Бели Искър" до едноименното село, на 9 километра от град Самоков. Пътеката се намира точно на границата на Национален парк Рила. В началото на пътеката има паркинг. Дължината и е около 7,5 км и се изминава за между 2 и 3 часа. Денивелацията е 300 м, лесно достъпна е, а местата за отдих и барбекюта изобилстват.

По протежение на пътеката има изградени осем големи и пет малки моста, като всеки има име. Най-дългият от тях е мост 4, както се разбира и от името му – "Дългия". Точно срещу първия мост се намира местността Орлови скали, с най-висока точка връх Соколец (2021 м.н.в.). На подходящи места между мостовете са поставени информационни табели, разказващи за съответната местност, както и за различните елементи на природата, които могат да се видят в природата по пътеката - водата, скалите, животните и растенията.

След края на прехода удовлетворените туристи, някои от които утолиха жаждата си с бира в центъра на село Бели Искър, поеха с автобуса обратния път към Кюстендил. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK