Турция се запъти към президентски балотаж

Предизборни билбордове на основните съперници - Кемал Кълъчдароглу и Реджеп Ердоган, Истанбул, 11 май 2023 г. Снимка: БТА

Засега Ердоган води с малко под 50 процента, а Кълъчдароглу е събрал близо 45 процента

Турция се насочва към балотаж в президентските избори, който трябва да се проведе след две седмици. Президентът Реджеп Ердоган и главният му опонент Кемал Кълъчдароглу не успяха да получат пълно мнозинство на първия тур във вчерашните избори. Ердоган води с малко под 50 процента, а Кълъчдароглу е събрал близо 45 процента.

Президентският вот ще реши не само кой ще ръководи Турция, но и дали тя ще се върне към по-светски, демократичен път, как ще се справи с тежката икономическа криза и увеличените разходи за живот и как ще се развиват ключовите отношения с Русия, Близкия изток и Запада. Кълъчдароглу, който каза, че ще надделее на балотажа, призова поддръжниците си да бъдат търпеливи и обвини партията на Ердоган, че се намесва в преброяването и отчитането на резултатите. Кълъчдароглу заяви:

"Въпреки всичките му клеветнически кампании и обиди, Ердоган не получи резултата, който очакваше. Изборите не се печелят от балкона. Данните за вота все още продължават да постъпват. Ако нашата нация е решила да има балотаж, ще участваме. Определено ще спечелим тези избори на втория тур".

Реджеп Ердоган обаче се представи по-добре, отколкото прогнозираха предизборните проучвания, и се появи в уверено и борбено настроение пред своите поддръжници:

"Вече изпреварихме най-близкия си конкурент с 2,6 милиона гласа на изборите. Вярвам, че тази цифра ще нарасне много повече с крайните резултати. Все още не знаем дали президентските избори са приключили на първия тур поради ограничението от 50 плюс 1 процента гласове на избирателната ни система".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK