Турчин опита да пренесе през границата голяма сума недекларирани пари

Снимка: Infomreja.bg, архив

Над 74 000 лева са конфискувани в полза на държавата. Парите са били незаконно пренасяни през границата със Сърбия от турския гражданин Латив Хузиас.

Чжденецът е бил заловен с недекларираната валута на 8 юни около 10:20 часа на трасе „Входящи леки автомобили и автобуси“ на Митнически пункт Калотина, при влизане в България. 

Обвиняемият не е изпълнил задължението за деклариране на парични средства, пренасяни през границата на страната, която е външна на Европейския съюз. Срещу него Районна прокуратура – Сливница още същия ден е образувала незабавно производство, внесено за разглеждане в съда с обвинителен акт за незаконно пренасяне през границата на страната парични средства в особено големи размери. 

В хода на съдебното дело освен конфискация на валутата, намерена у турския гражданин, съдът е постановил след приемане на споразумението със защита му и условна присъда от 5 месеца с 3-годишен изпитателен срок. 

У турчина при преминаването му на границата със Сърбия митничарите са намерили недекларирани 37 635 евро, 152 000 унгарски форинта и 5 турски лири. Общата равностойност в левове възлиза на 74 569,35 лв. 

Според мотивите на съда с действията си осъденият турски гражданин е нарушил разпоредбите на Валутния закон и е извършил престъпление по чл. 251, ал. 1 от Наказателния кодекс.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK