Тристранният съвет прие Бюджета на НЗОК

Снимка: Infomreja.bg

В Бюджета е разписано увлечението на минималната работна заплата на 933 лева от 1 януари 2024

Социалните партньори не постигнаха единодушие по бюджета на Здравната каса за догодина. Основните забележки към текстовете са, че с тях не се правят реформи в системата,съобщава БНР.

За първи път бюджетът на НЗОК надхвърля 8 млрд. лева. Сумата е с над 1 млрд. лева над тазгодишния бюджет, а най-голямото перо е отделено за болнична помощ. 

Заместник-министърът на финансите Георги Клисурски обърна внимание, че догодина ще има повече пари за профилактика.

"Тук насърчаваме и гражданите да отидат на профилактичен преглед, и да изтеглят електронното си досие с помощта на личния си лекар, и така да могат и в бъдеще всъщност да получават нотификации за различни манипулации, било то в болничната и извънболничната помощ", обясни той.

Профилактиката е ключова за здравето на хората и те трябва да бъдат стимулирани да посещават личния си лекар и необходимите специалисти, които той препоръчва, допълни Михаил Околийски от Световната здравна организация.

"Към момента, според данните, с които разполагаме, около 38% от хората едва практикуват тези прегледи. Тоест мнозинството от хората не го правят", коментира Околийски.

В момента социалните партньори обсъждат бюджета на държавното обществено осигуряване. Предстоят и дебати по държавния бюджет за 2024 година. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK