Трима ловци от Брезница спипани с незаконно отстрелян заек

Иван Горанов - секретар на ЛРС "Сокол" - Гоце Делчев, снимка: infomreja.bg, архив

Ловното трио от гоцеделчевското село Брезница Ибрахим Мехмед Даракчи, Мехмед Муса Капанък и Юсеин Ибрахим Хаджи, който е бивш кмет на селото, са заловени с незаконно отстрелян заек. Тримата бракониери били спипани по време на съвместна акция на горски и ловни надзиратели, проведена на 7-и февруари.

Ловджиите опитали да прикрият уликите за извършеното от тях нарушение, като изхвърлили отстреляния заек, но номерът им не минал. И тримата мъже имат ловни билети и са членове на ЛРС „Сокол“ – Гоце Делчев и местната ловна дружинка.

За незаконния лов на Даракчи, Капанък и Хаджи е съставен констативен протокол. Иззето им е ловното оръжие и предстои да им бъдат наложени солени глоби съгласно Закона за лова и опазване на дивеча.

По-тежко наказание, което може да му коства ловния билет и конфискация на ловното оръжие, грози Мехмед Капанък, тъй като той е бил заловен и глобен за нерегламентиран лов и през миналата година.

Проверяващите ловни и горски надзиратели заедно със служители от РУП – Гоце Делчев са отнели ловната пушка и са запечатали касата му за неправилно съхранение на оръжието на Вергил Ташков от село Господинци, който също бил спипан да ловува незаконно в местността „Старите лозя“ край селото. По време на залавянето му, Вергил разиграл трагикомична сцена, като захвърлил пушката си и опитал да избяга от проверяващите.

„Въпреки че ловният сезон приключи още на 12 януари, а за зайци – още през декември миналата година, ловджии от Гоцеделчевско продължават да щурмуват горите и да извършван незаконен лов, с което освен че нарушават закона, нанасят и големи щети на дивеча, природата и ловните полета в региона“, коментира за ИНФОМРЕЖА секретарят на ЛРС „Сокол“ Иван Горанов.

Проверяващите пък предупредиха, че нарушенията от страна на законни и незаконни ловци тази година са масово явление, срещу което са предприети масирани контролни акции за установяване на нарушителите.

„От днес съвместните проверки на ловните и горските надзиратели стават ежедневни и ще бъдем безкомпромисни към ловците, които не спазват закона“, категоричен бе Иван Горанов.

Запознати коментираха,че бракониерският лов в Гоцеделчевско, особено в по-отдалечените села и местности в общините Гоце Делчев, Хаджидимово, Сатовча и Гърмен, е почти целогодишен.

Бракониери и редовни ловци не се съобразяват със законовите разпоредби и унищожават поголовно по време на размножителния им период зайци, диви прасета, сърни и други видове, попаднали на мушката им, с които могат да напълнят фризерите си.

 

КОМЕНТАРИ

istina10:59 - 13.02.2014
MNOGO SILNI DUMI OT LOVECA ZA LOVNITE OT GOCE DELCHEV NEOLOVIMIA BRAKONIER E XVANAT SS ANGLIISKI SETER I SAS SAJALENIE NA KOLEGATA PO GORE LOVEC E BIL BEZ ORJIE TOVA E OSTANOVENO SLED PROVERKA NA MVR BANSKO KOETO SE OSTANOVI OT KOMPETENTNI ORGANI NEE IMALO NAROSHENIE ZA SAJALENIE NA LOVECA DO KOLKO ZA BAI IVAN GORANOV DAE JIV I ZDRAV DA PRESLEDVA BRAKONIERITE I USPEX
koiiiuta22:13 - 10.02.2014
xa da vidim sega bai ivan goranov kakvo 6te napravi hahahaaaaaa
ловец18:26 - 10.02.2014
Наи накрая "неуловимия"бракониер от господинци,които си играе партия с ловните от гоце делчев да го хванат ,но да видим какво ще му направят или пак ще се измъкне сух както в многото случаи до сега?Ако сега колеги ловци нищо не му направят да знаете че всичко си е хавая,и ловни и дружество!
xxx16:46 - 10.02.2014
мамини хубавци на ДПС. това са харата от елита на партията. май тотално са се забравили

FACEBOOK