Трима души получиха шанс за живот след донорска ситуация

Снимка: ВМА

На 6 септември близките на изпаднал в мозъчна смърт 41-годишен мъж вземат решението да дарят органите му

Трима души получиха нов шанс за живот след донорска ситуация, реализирана от екип на болница "Пирогов".

Това става възможно след като на 6 септември близките на изпаднал в мозъчна смърт 41-годишен мъж вземат решението да дарят органите му, пише news.bg.

Ден по-късно трима българи са трансплантирани в две лечебни заведения. Медицински екипи на УМБАЛ "Александровска" присаждат бъбреци на 34-годишна жена и 44-годишен мъж с хронична недостатъчност. Те са избрани с най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 6 поканени за оценка от листата на чакащи.

Мъжът е от Бургас, на хемодиализнодиализно лечение от пет години. Жената е от Варна и все още не провежда диализно лечение. Състоянието им е стабилно, с много добри жизнени показатели и диуреза.

Екип на Военномедицинска академия (ВМА) извършва чернодробна трансплантация на 58-годишен мъж, която продължила около 6 часа. Към момента пациентът се намира в задоволително състояние, екстубиран, контактен и адекватен.

Другите органи на донора не са били подходящи за трансплантация.

От трите столични болници изказват искрени съболезнования на близките на починалия мъж и адмирират тяхното благородно решение да дарят органите му за спасяването на други човешки животи.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK