Тридневни протести на румънски фермери и превозвачи

Снимка: БТА

Протестите ще се провеждат пред сградата на парламента в Букурещ

Недоволни фермери и превозвачи от Румъния ще протестират в Букурещ в неделя, понеделник и вторник. В трите последователни дни демонстрацията ще се провежда от 09:30 до 22:00 на "Площада на Конституцията" при сградата на парламента в румънската столицата, предаде БТА.

Първоначално бе планирано и обявено, че акцията ще е на площад "Виктория" пред сградата на правителството, но кметът на Букурещ Никушор Дан смени мястото, за да не бъде засегнат трафикът в румънската столица. 5000 души, 100 трактора и 100 камиона имат право да се включат в протеста в града.

Междувременно стана ясно, че в понеделник (22 януари) Сенатът ще заседава извънредно, за да гласува наредбите, издадени от правителството във връзка с първия пакет от мерки, договорени съвместно с протестиращите фермери и превозвачи. Те ще бъдат обсъдени и от специализираните комисии на Сената.

Протестите на румънските превозвачи и фермери започнаха в сряда (10 януари) с блокада на движението на околовръстния път на Букурещ и още няколко големи града на страната. Демонстрантите са недоволни от поскъпването на застраховката “Гражданска отговорност”, от увеличението на цените на бензина и дизеловото гориво от началото на годината, от намаляването на европейските субсидии и от дългото чакане по границите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK