Тридневна стачка парализира жп транспорта в Германия

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Засилва се и протестът на германските фермери

В Германия започва тридневна национална железопътна стачка, съобщава "Ройтерс".

Отмяна на влакове в цялата страна допълнително засилва хаоса при пътуването в най-голямата икономика в Европа, където продължаващите протести на фермерите също затрудниха движението по пътищата.

Профсъюзът на машинистите на GDL започна основната си стачка рано тази сутрин, след като от снощи стачка обявиха машинистите на товарни влакове.

Стачните действия ще продължат до петък вечерта, поради което националният железопътен оператор Deutsche Bahn е принуден да въведе съкратено извънредно разписание.

Компанията предупреди, че стачката ще повлияе на плановете за пътуване на милиони и насърчи хората да отменят или отложат всички предстоящи пътувания.

Дългогодишният спор за заплащането и работното време се разгоря отново след примирието по Коледа.

Синдикатът настоява за намаляване на работното време от 38 на 35 часа седмично за работещите на смени, както и за увеличение на заплащането с 555 евро (на месец и еднократен бонус за инфлация в размер на 3000 евро.

Deutsche Bahn предложи гъвкавост на работното време, но отказа да го намали без съкращаване и на заплатата.

Националната стачка на железниците идва на фона на нарастващите икономически проблеми, пред които е изправена Германия тази година - слаби макроикономически данни, високи лихвени проценти и нарастващи критики към коалиционното правителство.

Протестите на фермерите тази седмица, предизвикани от недоволство заради планираните съкращения на субсидиите, оказаха допълнителен натиск върху канцлера Олаф Шолц.

Ръководителят на асоциацията на германските фермери DBV обеща да засили протестите днес, след като колони от трактори и камиони блокираха пътища в страната по-рано тази седмица.

"Твърде много е твърде много", подчерта Йоахим Руквид и призова правителството да се откаже от съкращенията на субсидиите. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK