Три златни монети на византийския император Михаил VII Дука откриха при Лом

Снимки: Валери Стоичков

Това обяви Валери Стоичков – ръководител на проучването

Три златни монети на византийския император Михаил VII Дука (1071-1078) откри екипът от археолози проучващ крепостта Алмус, при днешния град Лом. Археологическите пластове, където бе намерена находката, са силно нарушени с материали от късната античност и ранното средновековие, но монетите са в изключително добро състояние.

Най-вероятно, скъпите и редки монети са укрити в период на несигурност и опасност от нападения. Такава е и епохата по времето на управлението на Михаил VII Дука. Възпитаният в духа на класическата култура млад император, който се занимавал с литература и риторика, не е имал качествата на добър военен, нито пък на успешен управник.

След битката при Манцикерт (август 1071 г.), между византийската армия и селджукските турци, при която селджуците пленяват съуправляващия император Роман IV Диоген, Михаил Дука управлява еднолично, но империята върви към упадък. Земите от района на средновековния Ломград, които тогава са част от темата (византийска военно-административна област) България, са подложени на унищожителни нападения от печенеги, узи и кумани. Най-вероятно, заради опасността от такива набези е укрито и съкровището, което тогава е било равно на 900 бронзови византийски бронзови монети – доста сериозна за времето си сума.

От средновековния Лом произхожда и колективна находка от над 5000 корубести византийски бронзови монети, отсечени около 150 години по-късно. Анонимни византийски монети, бронзови скифати (вдлъбнати монети), както и фрагменти от рисувана (сграфито) керамика са откривани и при редовни археологически разкопки в края на миналия век.

Новооткритото съкровище е поредно доказателство за ролята на средновековния Ломград на Долния Дунав.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK