Мария Габриел от Кюстендил: Обединена Европа е сила! (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

Европейският комисар по цифрова икономика и цифрово общество отправи поглед към своето минало, към мястото, от което е направила своите първи стъпки към върха.

Мария Габриел прекрачи прага на Езикова гимназия „Д-р Петър Берон” - гр. Кюстендил - този път не като нейна възпитаничка, а като човек, чието личностно развитие е достигнало ниво, олицетворяващо мечтата на всеки един човек, който желае да бъде част от евроструктурите.

Днес се проведе дискусия между учениците на гимназията и Мария Габриел. Темата на диалога – „Младите хора в цифровия свят” - даде възможност на възпитаниците на училището да зададат въпросите, които ги вълнуват и да изкажат своето мнение за бъдещето на цифровизацията.

Еврокомисарят сподели с аудиторията жизнено важна роля е изиграло училището в нейното развитие, както и изказа ясната си позиция относно дигитализацията:

 „Когато благодарение на онази важна роля на учителите си получил увереността, че знанията и труда се отблагодаряват, тогава наистина е толкова хубаво отново да изживееш емоцията. Затова искрено се радвам да водя този диалог тук, с Вас. „Младите хора в цифровия свят” не е в бъдеще време, цифровизацията е нашето настояще, ежедневие, навсякъде усещаме влиянието на новите технологии. Те предлагат безкраен набор от възможности, но също така бих искала да си поговорим за рисковете и затова колко важна е всъщност ценностната система в онлайн пространството.”

Мария Габриел обясни на учениците как трябва да поддържат “хигиенни навици” в мрежата, колко опасен може да бъде езикът на омразата в социалните мрежи и до какво води, както и отправи призив към тях да не спират да бъдат критични –

 „Не се колебайте да бъдете такива, каквито сме само когато сме млади - критични, убедени в своята правота, запазете желанието за трупане на нови знания“.

След откриването започнаха въпросите от страна на младежите в залата.

„Какви са новостите, които ще настъпят при дигитализацията?” беше една от първите въпросителни, на която еврокомисарят отговори:

 „Ние в момента се борим човекът да бъде в центъра на тази цифровизация, за да постигнем обществото, което искаме - общество с високи ценности, на които дигитализацията да служи.”

Мария Габриел разкри и че до 2020 година 90% от работните места ще изискват цифрови умения, а днес - само 44% от европейците ги имат. Този тип умения ще ни бъдат необходими, за да функционираме пълноценно в цифровия свят. Споменати бяха и многобройните ползи на цифровия пазар през последните години - свободното движение на данни в онлайн пространството, по-лесното използване на роуминг услугите на територията на ЕС, краят на географските ограничения, касаещи онлайн пазаруване и други.

Силно послание беше отправено към младите момичета от страна на Габриел:

„Имайте вяра в себе си, новите технологии са и за вас, много е важно България да продължи да бъде номер едно по брой жени експерти в информационните и комуникационните технологии - 33% - 16 % за цяла Европа.

Безопасността на децата и тийнейджърите в интернет и тяхното предпазване също заемаше челна позиция в дискусията, като стана ясно, че продължават да се предприемат мерки, да се изготвят програми и кампании за допълнително цифрово образование и превенция на агресията в онлайн пространството, с цел да се запознаят повече хора, а жертвите на онлайн насилие да бъдат наясно, че има с кого да споделят и има към кого да се обърнат.

Учениците бяха любопитни и за работата на евроструктурите и какво се изисква по пътя към работно място в тях. Имаше въпроси за студентски стажове в държави членки на ЕС, за които Мария Габриел разясни, че силно настоява все по-често да бъдат платени и при които чуждоезиковите умения са абсолютна необходимост. Само за 6 месеца има сключени 1400 стажа в цяла Европа.

В откровения разговор за бъдещето се устави, че една от целите на цифровизацията е да премахне хартиените носители, което се посрещна със смесени реакции от аудиторията.

Сигурността и защитата на личните данни беше една от най–дискутираните теми по време на срещата:

Днес - повече от всякога имаме нужда личните ни данни да са защитени, на Вас разчитаме, скъпи млади хора, в центъра на цифровизацията на Европа да стои ценност, която не е стока за продан и това са личните ни данни.”

По случай вота в Европейския парламент, Габриел изясни своята позиция относно “Член 13”, който ще задължи всички доставчици на интернет услуги да въведат задължителни филтри за следене, разпознаване и триене на съдържание

Член 13 по никакъв начин няма да ограничи вашето свободно ползване на интернет. Това, което Европа иска да изпрати като послание е, че не е справедливо заплащането да отива при този, който разпространява съдържание, а не при неговия създател.”

На срещата на Мария Габриел с нейните бивши преподаватели и нейни потенциални бъдещи колеги бяха направени няколко ключови за учениците разкрития - какво се изисква от тях по пътя към успеха в Европа, как да запазим ценностната система онлайн, статистики, касаещи кибертормоза при децата и подрастващите, разясниха се тесните връзки между изкуството и дигитализацията.

 Към края на събитието младежите имаха възможност да определят Европа с една дума - мнозинството от тях избра три – „Възможност”, „Сигурност” и „Съюз”, на което Мария Габриел отвърна:

„Тези думи вървят ръка за ръка, защото само когато сме обединени, ще имаме повече възможности, а тези възможности трябва да бъдат придружени със сигурност. Тези три неща са вътре във Вас, млади хора. Обединена Европа е сила!“

Еврокомисарят Мария Габриел благодари на всички присъстващи за успешно отправеното към всеки един европеец послание и затвърди, че ще продължава да се старае то да достигне своя максимално мащабен обхват.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK