Тракторите остават на подстъпите към София, земеделци чакат информация от лидерите си

Снимка: БГНЕС

Тежката техника край Долни Богров остава в протестна готовност

Въпреки срещата с премиера Николай Денков и министрите на финансите и земеделието, зърнопроизводителите са готови да продължават с протестите, съобщава БиТиВи. Тежката техника край Долни Богров остава в протестна готовност.

Недоволството на бранша бе породено от решението на Народното събрание да вдигне забраната за внос на зърно от Украйна. Зърнопроизводителите излязоха на национален протест и блокираха ключови пътни артерии в страната и гранични пунктове. Министър Кирил Вътев отиде на среща с протестиращите в Долни Богров, но бе посрещнат с освирквания и и призиви за оставка.

След 3-часова среща между представители на зърнопроизводителите и премиера Николай Денков, финансовия министър Асен Василев и земеделския министър Кирил Вътев бе постигнато съгласие да се даде възможност на управляващите да подпишат меморандум. Въпреки това голяма част от протестиращите останаха недоволни.

Земеделците бяха категорични, че ако меморандум не бъде подписан, то тогава те ще блокират столицата с тежка техника.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов заяви в ефира на БиТиВи, че премиерът е поел отговорност Украйна да се въздържи от внос на зърнени култури.

По думите му преработвателите имат сериозен проблем с реализацията на олиото, като уточни, че голямо количество имат на склад. Много малка част от олиото, което те произвеждат се продава на български пазар, основната част е за износ, добави Проданов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK